Україна посіла перше місце в рейтингу доступу до архівів КДБ

 

Україна посіла перше місце в рейтингу доступу до архівів КДБ серед пострадянських країн.

Від Інституту розвитку свободи інформації (IDFI) Україна отримала оцінку 70,11%, повідомляє сайт Open-Archives.org.

Окрім України, у трійку лідерів також потрапили Грузія (68,37%) та Казахстан (68,36%).

Найгірша ситуація – в Киргизстані.

Балтійські країни – члени ЄС до рейтингу не включені.

Спеціалісти IDFI в рейтингу відкритості державних архівів пострадянських країн, оцінювали однорідність законодавчої бази щодо державних архівів, загальне архівне законодавство, інші закони, що стосуються архівів, архівні послуги, веб-сайти (архівні, віддалені, онлайн-сервіси) та читальний зал (послуги та процедури для дослідників).

Найвищі показники серед українських архівів отримали Галузевий державний архів Служби безпеки України (ГДА СБУ) – 75.11% та Центральний державний історичний архів України (ЦДІАК України)  – 65.1%.

Під час створення методології використовувалися напрацювання української громадської організації “Центр досліджень визвольного руху”, зокрема програми “Відкриті архіви”, повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам’яті.

“Лідерство — не привід зупинятися. На цьому етапі реформи для нас найважливіше – забезпечити сталість доступу. Наразі ми працюємо над створенням архіву Інституту, до якого буде передано документи КДБ з архівів силовиків. Це необхідний етап реформи, який унеможливить політичний вплив на доступ до архівної інформації і позбавить силовиків не властивої роботи” – коментує голова УІНП Володимир В’ятрович.

В УІНП нагадали, що 21 травня 2015 року набув чинності Закон України “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років”. Відповідно до нього запроваджується вільний доступ до архівів та передача їх із-під відомств силових органів до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті.

Після падіння комуністичного режиму Польща, Чехія, Болгарія, країни Балтії та Центрально-Східної Європи зробили доступними секретні документи каральних органів і таємної поліції та передали їх цивільним відомствам – аналогам Українського інституту національної пам’яті.

Читайте також:
Кабмін зробив крок до створення єдиного Архіву національної пам’яті.
ІНФОГРАФІКА

 “Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

Путін=Сталін. Через “Деклярацію” ОУН 1945 року Росія закрила доступ
до всього онлайн-архіву українського визвольного руху

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна