У Foreign Policy змінили відповідь Хуга про відсутність доказів присутності РФ на Донбасі для ОБСЄ

оновлено

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявляє, що СММ не побачила прямих доказів присутності російських військових на сході України.
Про це він сказав в інтерв’ю виданню Foreign Policy, яке вийшло 25 жовтня.

На запитання, яка позиція ОБСЄ з приводу втручання Росії в події на сході України, Хуг зазначив: “Що стосується того, що ми побачили на місці… Ми бачили конвої, які виїжджають і в’їжджають до України ґрунтовими дорогами посеред ночі в місцях, де немає офіційного перетину кордону”.

Так виглядає початок відповіді Хуга на сайті FP станом на ранок 26 жовтня.

Водночас напередодні “Голос Америки” цитував уривок в іншій формі. Відповідь першого заступника глави СММ виглядала так: “Що стосується того, що ми побачили на місці, ми не побачили прямих доказів… Ми бачили конвої, які виїжджають і в’їжджають до України…” (і далі за текстом).

За словами Александра Хуга, на одній із ділянок прикордонної території, міжнародні спостерігачі зафіксувати незаконний перетин кордону і опублікували відповідне відео.

“Ми бачили специфічні види зброї, які ми детально описали, включно із військовим електронним озброєнням. Ми також розмовляли із взятими в полон українською армією в’язнями, які заявляють, що вони служать російській армії та під час ротації беруть участь у військових діях в Україні”, – зазначив Хуг.

Він також додав, що СММ ОБСЄ бачила людей із розпізнавальними знаками Російської Федерації, але, за його словами, “таку куртку ви можете купити будь-де”.

“Ми бачили також розпізнавальні знаки Німеччини, Іспанії та інших, але також – Росії”,

– додав Хуг.

ОНОВЛЕНО. У виданні визнали втручання у слова дипломата.

“У більш ранній версії Хуг завив, що ОБСЄ не бачила прямих доказів російського втручання на сході України. Ми прибрали цю ремарку, оскільки вона не передавала його вірогідної точки зору. Він наводить факти та спостереження, які зафіксували його спостерігачі”, – уточнили у Foreign Policy.

У тексті FP ідеться про те, що Місія ОБСЄ була “спостерігачем, а не суддею” у конфлікті на Донбасі.

При цьому, каже Хуг, “звичайно, вони (місцеві мешканці – “Н”) хочуть знати, хто винен. Це нормальне людське питання”.

“Відсутність підзвітності – головна проблема. В інших конфліктах ви маєте військову комісію чи спільну військову комісію, в якій кожен учасник намагається потім розслідувати, з’ясувати порушення перемир’я. Тут (на Сході України) не так”, – сказав Хуг.

За його словами, тільки у 2018 році спостерігачі ОБСЄ отримали підтверджені свідчення про 190 жертв серед цивільних осіб та понад 200 тисяч порушень припинення вогню.

Як інформувала “Новинарня“, Александр Хуг по завершенні своєї каденції 31 жовтня 2018 року йде з посади першого заступника голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.
В одному з інтерв’ю він пояснив, що “ОБСЄ – не кар’єрна організація, працювати в її структурах можна не більше десяти років. Я досяг цієї межі і тому залишаю посаду”.

Хуг висловив жаль, що “виконана місією робота свідчить про те, що сторони конфлікту на Донбасі не виконали навіть базових обіцянок, які були ними дані в рамках мінських угод”.

Як відомо, фаховий юрист, колишній військовослужбовець армії Швейцарії Александр Хуг працює першим заступником голови СММ ОБСЄ в Україні від її створення в березні 2014 року.
Головою місії є представник Туреччини Ертурул Апакан.

Читайте також:
У Місії ОБСЄ в Україні найбільше американців і британців. ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна