“В обороні мільйонів українців”: за вбивство дипломата Миколу Лемика засудили до смертної кари

 

У неділю, 21 жовтня, виповнюється 85 років із дня, коли відбувся однин із найгучніших атентатів в історії України.

“Саме цього дня 1933 року член Організації Українських Націоналістів, 18-річний студент-математик Микола Лемик, виконуючи наказ ОУН, на знак протесту проти Голодомору в Україні, двома пострілами вбив працівника радянського консульства у Львові – високопоставленого чекіста Олексія Майлова”,— пише очільник Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Facebook.

Оунівець успішно виконав наказ і залишився на місці. Спокійно здався у руки поліції, аби згодом на судовому процесі виступити проти дій радянської влади щодо українського народу.

Мету вбивства хлопець вперше оголосив під час затримання. Поліції він сказав, що є представником ОУН і “здійснив ці постріли в обороні мільйонів українців, які стали жертвами тоталітарного режиму”.

Цим кроком ОУН намагалася привернути увагу світової громадськості до штучного голоду, влаштованого комуністичним режимом в УСРР.

Суд над Миколою Лемиком відбувся 30 жовтня. Прокурор вимагав для підсудного розстрілу. Мовляв, скоїв подвійний злочин: окрім убивства, під загрозу поставив приязні відносини між СРСР і Польщею. Вердикт суду – смертна кара, яку згодом замінили на довічне ув’язнення.

Після нападу Німеччини на Польщу 1 вересня 1939-го польська поліція почала переміщати засуджених на схід. Під час етапування Лемику вдалося утекти. Із часом він знову активно долучився до національно-визвольної боротьби.

Після проголошення у Львові 30 червня 1941 року соратниками Степана Бандери Акту відновлення Української держави, поширювати ідеї незалежності на схід вирушили три похідні оунівські групи — Північна, Центральна (або ж Середня) і Південна.

У жовтні 1941 року співробітники німецької спецслужби СД заарештували Миколу Лемика, очільника Центральної похідної групи, та розстріляли його в Миргороді на Полтавщині.

Читайте також:
Такі схожі атентати. Посла РФ Андрія Карлова в Анкарі вбили, як Андрія Майлова у Львові 1933 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна