Херсонські депутати скасували регіональний статус російської мови

 

Депутати Херсонської міської ради на засіданні у п’ятницю, 19 жовтня, проголосували за скасування рішення щодо надання російській мові статусу регіональної.

Про це інформує УНН.

Так, під час сьогоднішньої сесії міськради депутати розглянули питання про втрату чинності рішення міськради від 21.08.12 “Про реалізацію положень Закону України “Про засади державної мовної політики” в місті Херсон”.

“За” проголосували 33 депутати із 38.

До слова, російська мова отримала статус регіональної в Херсоні 21 серпня 2012 року в рамках реалізації вимог Закону України “Про засади державної мовної політики”, який 28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав неконституційним.

Закон встановлював, що державною мовою є українська мова, але істотно розширював використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов становить не менше 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках і менше 10%.

Як інформувала “Новинарня“, раніше Миколаївська обласна рада не підтримала скасування регіонального статусу російської мови.

28 лютого 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним закон “Про засади державної мовної політики” (відомий як “закон Ківалова-Колесніченка”). Відтак він втратив чинність.
Наразі немає інших чинних системних законів, які регулюють мовну політику.

Читайте також:
Прокуратура вимагає скасувати рішення Донецької облради
про регіональний статус російської мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна