Прокуратура вимагає скасувати рішення Донецької облради про регіональний статус російської мови

 

Прокуратура Донеччини вимагає скасувати рішення Донецької обласної ради часів президента Януковича, яким російську мову на території області було визнано регіональною.
Про це 21 вересня повідомила прес-служба прокуратури області.

“Апаратом прокуратури області встановлено, що рішенням Донецької обласної ради від 16 серпня 2012 року №6/14-346 «Про реалізацію вимог закону України «Про засади державної мовної політики» у Донецькій області» визнано на території області поряд з українською мовою як державною, російську мову як регіональну. Водночас Конституційним судом України 28 лютого 2018 року у справі №1-1/2018 вказаний закон визнано таким, що не відповідає Конституції України. При цьому Донецькою облрадою не вжито жодних заходів щодо скасування прийнятого нею рішення”, – йдеться в повідомленні.

На усунення виявлених порушень обласною прокуратурою до Донецького окружного адміністративного суду пред’явлено позов в інтересах держави про визнання протиправним та не чинним вказане рішення.

“Також з метою скасування незаконних рішень територіальних рад, ухвалених із зазначених питань, Волноваською, Костянтинівською, Слов’янською та Краматорською місцевими прокуратурами пред’явлено шість позовних заяв”, – зазначили в прокуратурі.

Наразі позови спрямовано до суду.

Як інформувала “Новинарня“, після фактичного скасування Конституційним Судом України закону “Колесніченка-Ківалова” мовне питання в Україні лишилося неврегульованим.

Читайте також:
Міносвіти повернуло в школи прокремлівський підручник росмови. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна