Асад і Росія застосували хімічну зброю понад 100 разів після заборони, – розслідування

Спільне розслідування журналістів BBC Panorama і BBC Arabic виявило, що хімічні атаки в Сирії, які заперечували режим Асада і його союзник – Росія, допомогли сирійському диктатору досягти переваги у громадянській війні.
Про це йдеться в матеріалах, оприлюднених на сайті BBC.

“Після семи руйнівних років громадянської війни в Сирії, внаслідок якої загинуло понад 350 тис. людей, президент Башар аль-Асад наблизився до перемоги над силами, які намагалися його скинути”, – йдеться в статті.

Журналісти стверджують про 106 хімічних атак у Сирії в період з березня 2014-го по квітень 2018 року. Вони буди вчинені вже після того, як президент Асад підписав Міжнародну конвенцію про заборону хімічної зброї та погодився знищити весь хімічний арсенал країни.

“Сполучені Штати Америки погрожували військовими діями у відповідь, але заспокоїлись, коли головний союзник Асада, Росія, переконала його погодитися на ліквідацію хімічного арсеналу Сирії”, – йдеться в матеріалі.

Попри те, що Організація із заборони хімзброї та ООН домоглися знищення 1300 тонн хімічної зброї, газові атаки продовжувалися. Документувалося застосування бойового хлорину та навіть нервово-паралітичного газу зарин, у тому числі із використанням авіації. Втім Асад категорично заперечував це.

“Багато задокументованих атак відбулися купно в невеликій кількості районів і навколо них, приблизно в один час. Це збігалося з урядовими атаками – в містах Хама та Ідліб у 2014 році, в Ідлібі в 2015 році, в місті Алеппо наприкінці 2016 року, а також у Східній Гуті на початку 2018 року”, – звертають увагу журналісти.

 

Хоча журналісти самі зазначають, що не були присутніми особисто на місці хімічних атак, зібрані документи в кожному випадку підтверджуються незалежними джерелами.

У зв’язку з цим посол Великої Британії в ООН Карен Пірс пообіцяла, що Асад не уникне відповідальності й зібрані журналістами докази будуть використані в майбутньому.

Водночас, Росія, яка стоїть на боці Асада, заявляє, що в хімічних атаках зацікавлені антиасадівські сили, щоб “викликати вигідну їм міжнародну реакцію”, сказано в розслідуванні.

Як інформувала “Новинарня“, 15 жовтня Євросоюз схвалив новий режим санкцій за використання хімічної зброї.
Очікується, що санкції можуть бути запроваджені не лише стосовно Сирії, а й щодо Росії через замах із застосуванням сильнодіючої отрути “Новачок” у британському місті Солсбері.

Читайте також:
У кадр ЗМІ на сирійській авіабазі Шайрат потрапили
російські контейнери хімзброї

ВООЗ заявляє про понад 40 загиблих внаслідок застосування хімзброї
в сирійській Думі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна