Поліція не дозволила націоналістам Коханівського знести пам’ятник Ватутіна

 

Націоналістичні активісти на чолі з лідером “Добровольчого руху ОУН” Миколою Коханівським не змогли демонтувати пам’ятник Ватутіну в Маріїнському парку біля ВР у Києві, закидали його яйцями і розійшлися.
Загалом участь в акції брало до сотні активістів, повідомляє “Укрінформу”.

Сутички в центрі столиці сталися вдень 14 жовтня. Спершу прибічники Коханівського прийшли до пам’ятника генералу Ватутінуз наміром повалити його. Проте вони зустріли кілька кордонів правоохоронців, які обступили статую по периметру. Поліцію очолював начальник столичного главку Андрій Крищенко, який заявив, що не допустить незаконного демонтажу. У штовханині поліція забрала в активістів драбину, яку ті збиралися використати для руйнування статуї.

Зрештою праворадикали кинули у пам’ятник кілька яєць та оголосили про завершення свого пікету.

Слідом за активістами правоохоронці також залишили місце події.

Попередньо Коханівьский анонсував, що в акції “з максимального пошкодження пам’ятників” братимуть участь “Добровольчий рух ОУН”, “Чорний комітет”, “Білий молот”, ГО “Смуга”. “Із поліції вже телефонували багато разів і просили цього не робити”, – зазначав він.

Надалі сутички між активістами та поліцією сталися на вулиці Михайлівській, повідомляє “Радіо Свобода”.
Штовханина почалася після того, як протестувальники намагалися принести і встановити на майдані Незалежності намет, однак поліцейські відібрали його.

Микола Ватутін – російський та радянський воєначальник, генерал армії Радянського Союзу, командувач 1-го Українського фронту, член ревізійної комісії КП(б) України – після поранення партизанами УПА помер у Києві 15 квітня 1944 року.
Пам’ятник у Маріїнському парку встановлено на місці його поховання.
Український інститут національної пам’яті включив Ватутіна у список осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодомору і політичних репресій, але він не потрапив до списку осіб, які підпадають під декомунізацію.
Водночас Київрада перейменувала столичний проспект Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича.

Читайте також:
Сутички націоналістів з “Опоблоком” під Ватутіним у Києві зупинила поліція.
ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна