Краще ніж Javelin. Директор КБ “Луч” – про те, як “Корсар” на передовій збив за 2 км ворожу відеокамеру

 

Конструкторське бюро “Луч” поставило у війська близько 200 пускових установок ПТРК “Стугна” і близько 3 тисяч ракет до них. Вони добре себе зарекомендували, як і протитанкові ракетні комплекси “Корсар” цього ж розробника.
Як передає “Новинарня“, про це заявив гендиректор київського КБ “Луч” Олег Коростельов в інтерв’ю сайту “Цензор”.

Відповідаючи на запитання про відгуки військових ЗСУ про високоточні протитанкові ракетні комплекси “Стугна” і “Корсар”, які вже використовуються в зоні бойових дій на “Донбасі”, Коростельов сказав: “Відгуки непогані, в тому числі від керівництва Генштабу і Сухопутних військ. Але, на жаль офіційної оцінки роботи нашого озброєння немає”.

Він дав зрозуміти, що це пов’язано “в тому числі і з закритістю теми” (імовірно, з відповідністю застосування ПТРК Мінським угодам).

“Можу відзначити, що відгуки військових, яким доводилося використовувати цю техніку – позитивні”, – сказав генеральний директор.

Коростельов навів конкретний приклад влучного застосування “Корсара”.

“…Мені зателефонував чоловік і розповів про один випадок на передовій. Стояв у полі стовп, а на ньому – камера, яка знімала все, що відбувалося на наших позиціях. Так ось, за допомогою ПТРК “Корсар” на відстані 2 км цей стовп вдалося збити”, – сказав Коростельов.

“Це високоточна зброя, яка спроектована таким чином, щоб протитанкова ракета залітала у кватирку. Я переконаний, що наш ПТРК “Корсар” завдяки своїм бойовим якостям незабаром зацікавить іноземних замовників і стане таким же відомим у всьому світі, як протитанковий комплекс “Стугна”, – заявив гендиректор.

При цьому він зазначив, що “Стугною” цікавляться представники Саудівської Аравії і ряду інших країн, зокрема європейських.

Також Олег Коростельов порівняв свої вироби з американськими ПТРК Javelin, переданими Україні Сполученими Штатами.

“Хороший комплекс. Його ракети дозволяють вражати цілі за принципом “вистрілив і забув”. Але дорогий. Вартість ракети становить від 80 до 100 тис. доларів. Уявіть собі, що ви стріляєте автомобілями Mercedes бізнес-класу…
Крім того, він хороший для знищення бронеоб’єктів на відстані до 2 км. Тобто саме на цій відстані оператор все ще може розпізнати ціль через головку наведення. А ось на відстані понад 2 км прицілювання здійснюється по тепловій точці. Це означає, що оператор практично не бачить, у що він стріляє. В цьому відношенні Javelin зовсім не кращий за нашого “Корсара”, який також уражає цілі на відстані до 2,5 км. А комплекс “Стугна” працює на дистанції до 5 км.
Крім того, доречно буде нагадати, що ракета “Стугна” обходиться нашій армії в кілька разів дешевше”, – пояснив Коростельов.

За його словами, КБ “Луч” повністю освоїло “тему протитанкового озброєння для Сухопутних військ”.

“Це протитанкові ракети і комплекси “Стугна”, “Корсар”, “Комбат”, Falarick (керовані снаряди, які були розроблені в інтересах замовника з Бельгії – “Н”). Також ми працюємо над вертолітним протитанковим ракетним комплексом “Бар’єр-В”. Він складається з оптико-прицільної станції, обладнання для здійснення пусків, а також, власне кажучи, високоточної ракети, що дозволяє вражати цілі на відстані до 8 км.
Ми допрацьовуємо протитанковий ракетний комплекс “Штурм-С”, таким чином, щоб з його допомогою можна було застосовувати вироби, розроблені КБ “Луч”), – додав гендиректор.

Читайте також:
Вітчизняна ракетна система “Вільха” прийнята на озброєння ЗСУ і пішла в серію

Генштаб нарешті наважився включити в держоборонзамовлення
800 ПТРК і 500 БПЛА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна