У Греції затримали українську яхту з майже 60 нелегальними мігрантами

 

Правоохоронці Греції в Середземному морі затримали українську яхту з майже 60 нелегальними мігрантами.
Про це повідомили у прес-службі Державної прикордонної служби України.

Співробітники ДПСУ у ході виконання завдань з протидії транскордонній злочинності отримали інформацію про діяльність злочинної групи, яка організувала незаконне переправлення біженців у країни Європи, особливо нелегальних мігрантів з Близького Сходу. До складу злочинної групи входили громадяни Іраку, Сирії, Туреччини, Італії та Греції, які залучали до незаконної діяльності за кордоном українців.

У ДПСУ зазначили, що громадяни України виступали в ролі виконавців переправлення нелегальних мігрантів з Туреччини до Греції та Італії морським шляхом маломірними яхтами.

“Наразі відомо про щонайменше 12 громадян України, жителів Полтавської, Одеської та Донецької областей”, – поінформували у відомстві.

У результаті вжитих спільних заходів Держприкордонслужби з Європейським поліцейським управлінням (Європол), у Середземному морі, в Каламакському морському регіоні Паліовуна, правоохоронні органи Греції затримали українську яхту, якою перевозили 57 мігрантів. Члени екіпажу судна – троє українців.

Дату затримання яхти в у ДПСУ не вказують.

Зазначається, що наступного дня в аеропорту Афін правоохоронці затримали одного з учасників злочинної організації, який протягом 2017-2018 років, у тому числі в останньому випадку, передавав завербованих громадян України за кордон, де їх у подальшому втягували у зазначену протиправну діяльність.

У ДПСУ уточнили, що в цій злочинній схемі громадяни України, які здійснювали безпосереднє переправлення незаконних мігрантів до країн ЄС, з точки зору українського законодавства виступають у ролі потерпілих від злочинної діяльності.

“Їх вербували та відправляли за кордон для втягнення у подальші злочини. У більшості випадків для спонукання українців до вчинення протиправної діяльності застосовувалися шахрайські методи переконання, їм не доводилася справжня мета перевезення осіб на прогулянкових яхтах, та у 100% випадків не повідомлялися негативні наслідки, в разі їх затримання правоохоронними органами”, – пояснили в ДПСУ.

Читайте також:
Українець Денис Бровченко, який нелегально возив біженців у Грецію,
отримав 180 років тюрми. І звинувачує МЗС

За даними МЗС, станом на вересень 2018 року у Греції утримувалося понад 160 українських моряків, велика кількість з них була затримана за нелегальне перевезення мігрантів.

Разом у Греції та Італії було 250 таких затриманих українців.

У МЗС заявляли, що мають намір посилити роботу посольства в Афінах з метою звільнення засуджених українських моряків.

Деякі з них отримують величезні терміни ув’язнення – зокрема, як інформувала “Новинарня“, музиканта гурту “Перкалаба” в Греції засудили до 180 років тюрми.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна