Розвідка США спіймала на шпигунстві у Греції екс-депутата Держдуми РФ

 

Перехопленні розвідкою США повідомлення довели, що колишній депутат Держдуми, спортивний діяч Іван Саввіді працював російським посередником у планах підірвати угоду Греції та Македонії. Про це повідомляє “The New York Times”.

Журналісти зазначають що протягом багатьох років Іван Саввіді був кремлівською людиною в Греції.

Американські чиновники стверджують, що вони перехопили у червні листування та телефонні дзвінки, які доводять, що Саввіді працював на росіян.

Як зазначається, уряд США надав Греції наявні докази шпигунської діяльності Івана Саввіді. Греція висилає двох російських дипломатів за звинуваченням у наданні коштів протестним групам.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше Афіни звинуватили російських дипломатів у втручанні у внутрішні справи та незаконні дії проти національної безпеки Греції. Зокрема, в отриманні та поширенні інформації, а також у спробі підкупу грецьких державних службовців.

Американські чиновники вважають викриття Саввіді та вигнання з Греції кремлівських дипломатів перемогою у боротьбі із руйнівною діяльністю Росії в Європі та США.

Іван Саввіді — відомий російський бізнесмен та колишній депутат Держдуми РФ. Його часто називають “тютюновим королем” або “мільярдером-курцем”, адже Саввіді довгий час залишався генеральним директором тютюнової фабрики “Донський тютюн”. На початку 2000-х він зацікавився футболом. Із 2002 по 2005 рік був президентом ФК “Ростов”, згодом очолював клуб “СКА (Ростов-на-Дону)”. У 2012 році придбав контрольний пакет акцій грецького ПАОК.

У березні 2018 року Іван Саввіді вибіг під час матчу ПАОК — АЕК на поле із зброєю, не погодившись із рішенням арбітра про офсайд. Почав погрожувати іншим. За це отримав заборону на відвідування футбольних матчів Чемпіонату Греції.

Читайте також:
Референдум про зміну назви Македонії провалився через низьку явку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна