Президент уже й підписав ранковий закон про “особливий статус” ОРДЛО

 

Президент Петро Порошенко вдень 4 жовтня вже підписав закон, який продовжує дію закону про “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, прийнятий парламентом цього ж ранку.

Як зазначається на сайті Верховної Ради, документ повернули в парламент із підписом голови держави.

Як інформувала “Новинарня“, законодавчий акт продовжує дію закону про особливий порядок до 31 грудня 2019 року включно, його підтримали 245 нардепів.

 

Термін дії норми про особливий статус ОРДЛО мав сплисти в жовтні 2018 року (таким чином, на цей раз “особливий статус” продовжено не на рік, як раніше, а фактично на рік і три місяці).

Закон набере чинності з дня його опублікування.

Як повідомляла “Новинарня“, 10 жовтня 2017 року набув чинності закон “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, ухвалений ВР 6 жовтня і підписаний президентом 7 жовтня.
Цим законом на рік продовжено чинність закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, який був ухвалений в 2014 році.

Згідно із законом, тимчасово, на строк, що закінчується через один рік з дня набрання чинності законом “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей”, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради (ОРДЛО).
Законом встановлено, що особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО набирає чинності виключно після виконання всіх умов, викладених у статті 10 “Прикінцеві положення” закону “Про особливий порядок…”, зокрема, у частині, що стосується виведення усіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України.
У статті 10 визначені умови проведення позачергових вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів в ОРДЛО.
В раніше ухваленому законі була визначена дата виборів – 7 грудня 2014 року. У законі “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання …” ця норма не скасована, але дата вже минула.
У статті визначено, що вибори мають бути проведені із забезпеченням участі безсторонніх спостерігачів, зокрема від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інших міжнародних організацій та іноземних держав, а також інших офіційних спостерігачів.

Після продовження дії закону восени 2017 року спецпредставник США Курс Волкер заявляв, що це демонстрація “жорстких кроків” України до миру.

Член фракції БПП, секретар Комітету ВР з питань оборони і нацбезпеки Іван Вінник прогнозував, що Рада не продовжить дію закону про особливості самоврядування в ОРДЛО ще на рік, оскільки він суперечить закону про деокупацію Донбасу.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна