92 омбр ЗСУ відгуляла 100-річчя 1-ї Тульської дивізії. Де загубилися накази ГШ і МО про заборону?

 

Віталій Гайдукевич
журналіст, ведучий “5-го каналу”, координатор групи розробників символіки й форми для української армії

(FB)

– Прибори!?
– Дев’ять!
– Що “дев’ять”?
– А що “прибори”? (с)

Ви прослухали стислий опис стану справ із національно-патріотичним вихованням в ЗСУ.

Якщо десь є “глас вопіющєго в пустелі”, то це тут.

Коротше кажучи, днями славна 92-га бригада свято гуляла – 100 років.

Усі охочі можуть взяти з полички інтернету томик “Вікіпедія – ізбранноє” і віднайти, що 92-га бригада існує з… 2000 року. Тобто бригаді №92 в ЗСУ усього 18 років.

До того це була структура НГУ. Власне, 12 січня  1992 року в незалежній державі Україна була створена 6-та дивізія Національної гвардії, яка в 2000 році стала 92-ю бригадою.

Що було раніше? Ой, так раніше ж не було України, яка різниця, що було в СРСР?

Виявляється є, бо ж бригада гуляла своє 100-річчя.

Гаразд, перед дивізією НГУ №6 була 48-ма мотострілецька Ропшинська ордена Жовтневої революції (!) Червонопрапорна (!) дивізія імені М. І. Калініна (!) Ця структура існувала з 1957 року по 1992-й впритул.

А що раніше? Що було 25 жовтня 100 років тому? Можливо, бригада українського війська виводить СВОЮ історію від 1-ї Тульської стрілецької дивізії, що була сформована із місцевих запасних та караульних рот? Виходить так.

А що робили 100 років тому ці тульські стрільці? Схоже, що воювали в 1920 році проти Польщі і України. Так, тоді військо польське і армія УНР були союзниками і разом боронилися від більшовицької Росії.

Так що виходить, що 92-га бригада відзначила 100 років створення частини окупанта? Наші вітання – так.

А хіба так можна? Тверезе питання. Ні. Так не можна. Чому? Тому що, цитую главу держави і верховного головнокомандувача: “У нашому військовому календарі не має бути нічого спільного з країною-агресором” (с) . Більше дивіться тут.

Більше того, є прямий наказ начальника Генерального штабу генерала армії Віктора Муженка. Дивись тут.

Бачите, там є згадка про певну інструкцію? Перша сторінка цієї інструкції на першій світлині. Важливе підкреслено червоним. Мало?

Ну так є і по лінії МО вказівка – окреме доручення генерал-лейтенанта Петренка. На хвилинку – заступник міністра, який довів до відома цілої низки посадовців МО/ГШ, як слід сприймати Закон України про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режимів.

Вказівка Петренка на другій світлині.

Здавалося б, армія, це структура вертикальної субординації – є закон, є наказ, є інструкція як його виконувати – роби.

“Фіг вам” – народная індєйская ізба (с) Шарік.

На малюнку №3 – нагорода, якою “привітали” особовий склад 92-ї УКРАЇНСЬКОЇ бригади із днем заснування 1-ї Тульської (РОСІЙСЬКОЇ) стрілецької дивізії.

От тут виникає питання – на якому етапі “что-то пошло нє так”? Хто кому що не допояснив?

Якщо НГШ підписував наказ, то, напевно, з одного кабінету на Повітрофлотському до кабінетів ГУ МПЗ (морально-психологічного забезпечення – “Н”) цей папір дістався швидко, але далі?

Василь Павлов, ти ж тепер сам з генштабівських, от поясни мені, хто слабка ланка?

Це ГУ МПЗ не довело до відома до командувань СВ, ПС, ВМС, ДШВ, ССО? Чи це інформація не дійшла до ОК (оперативних командувань)? Чи це після ОК суть питання загубилася і не потрапила на бригади/полки на місцях? Чи це заступники командирів з МПЗ спустили в утіль “бумажку з Києва”?

Про яку ідеологічну і інформаційну роботу можна говорити, коли щоразу, як догрібає черговий радянський ювілей, у війську починає чухатися посвяткувати 100, 85, 75 років?

Як слід реагувати на пряме порушення наказу і видачу нагород, що прив’язані до радянської військової історії?

Чи має право у нас командир бригади з власної волі встановлювати нагороди? Не “полковий/бригадний” знак, який говорить про приналежність до структури, а саме нагороди, ювілейні медалі, відзнаки?

Маючи цілу жменю порушених документів від інструкції до закону, що треба робити із порушниками? Це неповна службова відповідність? Догана? Позбавлення премії?

Хто у нас наступний в черзі святкувальників радянських ювілеїв?

Читайте також:
Гайдукевич: Де реальна ідеологічна робота в країні і ЗСУ
на честь сторіччя українського війська?

У музеї Нацгвардії України її пращурами названо НКВС, – Гайдукевич

У Києві ветерани КВІРТУ відзначили ювілей училища під радянським прапором.
ВСП перевіряє

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна