Шок після Авдіївки. Офіцера 72 омбр, який убив кривдника на зупинці, посадили на 9 років

 

Офіцер 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Дмитро Балабуха, який після суперечки на зупинці маршрутки в Києві убив кривдника, отримав судовий вирок – дев’ять років позбавлення волі.

Таке рішення в середу, 19 вересня, ухвалив Деснянський райсуд Києва (суддя – Лариса Бабайлова).

Прокуратура вимагала для військовослужбовця 12 років ув’язнення.

За даними видання “Обозреватель”, захист просив максимум про 5 років. “Але для того, щоб Дмитру дали мінімальний термін, йому необхідно було пройти комісію на отримання інвалідності. У нього ж важка травма голови, у черепі встановлена ​​пластина. Але Діма чомусь не захотів цього робити”, – розповів журналістам товариш Дмитра по службі.

Як повідомила “Спілка ветеранів війни з Росією”, на оголошення вироку – щоб запобігти можливим заворушенням – у зал суду зайшов загін “беркутівців”.

Командир взводу 72 омбр ім. Чорних запорожців визнаний винним у тому, що завдав смертельного ножового поранення Руслану Юрченку, кухареві одеського ресторану.

Організація “С14”, представники якої були присутні на суді, поінформувала в соцмережі, що суд також позбавив Балабуху звання “молодший лейтенант” і зобов’язав виплачувати значні компенсації – 81 тис. грн. за поховання вбитого Юрченка, щомісяця по 1,3 тис. грн. двом його дітям та сумарно 550 тис. грн. – родині.

Як повідомляла “Новинарня“, інцидент за участю офіцера 72 омбр Дмитра Балабухи стався 10 лютого 2018 року в Києві, на зупинці біля метро “Чернігівська”, у черзі на маршрутку.
Суд обрав запобіжний захід Балабусі у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців.

На суді Дмитро розповів, що стояв осторонь, коли Руслан Юрченко крикнув іншим пасажирам, вказуючи на Дмитра, що той нібито хоче пройти без черги. Також Юрченко сказав, що переламає Балабусі ноги. На що військовий відповів, що він учасник бойових дій і може взагалі пройти без черги, а також що він сам може ноги переламати.

Руслан Юрченко

Далі, зі слів Балабухи, Юрченко (який виявився бійцем змішаних єдиноборств) підійшов до нього і кілька разів ударив у голову, після чого продовжував бити вже на землі.

“Цікава деталь – поки Дмитро не казав, що брав участь у війні, суперечка була словесною. Коли згадав про це – боєць змішаних єдиноборств з клубу “Гермес” Юрченко відразу ж напав на ветерана і почав завдавати численних ударів у голову”, – переповідає свідчення Балабухи на суді 14 вересня “Союз ветеранів війни з Росією”.

Після цього військовослужбовець пішов у магазин, купив ніж і вдарив ним Юрченка, коли той сідав у маршрутку. Чоловік помер на місці.

За словами колишнього адвоката Балабухи Сергія Трофимова, удари, які Балабусі завдав потерпілий, викликали у військового емоційний психологічний стан, і Дмитро не пам’ятав багато з того, що з ним сталося під час сварки.

Як відомо, незадовго до сварки на “Чернігівській” Дмитро Балабуха зі своєю бригадою повернувся з зони бойових дій на ротацію після тривалого перебування на передовій у районі Авдіївки.

Дмитро Балабуха

Керівник прес-служби 72 омбр ЗСУ Олена Мокренчук у “Фейсбуці” написала, що загиблий Юрченко спровокував ветерана АТО.

“Кажуть люди, що Діма прийшов сідати на маршрутку, показав УБД – і тут на нього накинувся цей пасажир. Чомусь цього чоловіка обурило те, що Діма – АТОвець. Почав обзивати, штовхати, далі вдарив у грудину і виштовхав геть”, – йдеться в дописі представниці бригади.

У прес-службі 72 омбр також повідомляли, що Дмитро Балабуха в бою отримав тяжку черепно-мозкову травму під Авдіївкою, після тривалого лікування повернувся на фронт.
Після повернення в пункт постійної дислокації бригади в листопаді він пройшов курс лікування в шпиталі та в рамках реабілітації досі приймав ліки.

У дописі Олени Мокренчук ішлося:

“Реально: ми в шоці…
Дімка… Спокійний, врівноважений, усміхнений хлопчина. Коли ми взнали про те, що сталося, – здорові дядьки, що не раз дивилися в очі смерті, просто плакали.
“Він же ніколи не нервувався, завжди був спокійний і відповідальний – інакше хіба б ми поставили його командиром взводу? Він постійно працював з людьми, починав з перших сходинок – солдат, сержант, а потім і на лейтенанта. Хіба дали б йому в підпорядкування людей, якби мали хоч найменший сумнів у ньому?” – кажуть командири, з якими Діма провоював всі чотири роки війни.
За нього писали журналісти, його ставили за приклад новоприбулим бійцям, ним пишалися рідні…
“Наш взводний був дуже врівноваженою людиною, ще й нам подавав приклад спокійного ставлення до найтяжчих ситуацій”, – кажуть його підлеглі”.

При цьому Балабуха не захотів отримувати інвалідність до винесення вироку. На останньому засіданні він заявив адвокату, що хоче, аби його швидше засудили, оскільки йому “все це набридло”, передає “Обозреватель”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна