Щоб задовольнити всіх: Рада збільшила кількість членів ЦВК до 17

 

Верховна Рада збільшила кількісний склад Центральної виборчої комісії із 15 до 17 членів.
Законопроект №9090, що передбачає відповідну новацію, на засіданні 18 вересня “за основу та в цілому” за скороченою процедурою підтримали 236 депутатів.

Закон встановлює, що ЦВК складається з 17 осіб, тоді як за досі законом “Про Центральну виборчу комісію” було передбачено, що до її складу входить 15 членів.

Проект закону 9090 лише ввечері 17 вересня вніс особисто голова парламенту Андрій Парубій, вранці свій висновок дав Комітет ВР з питань правової політики та правосуддя, і вже на ранковому засіданні відбулося голосування.

У такий спосіб було розв’язано колізію, пов’язану з тим, що президент Петро Порошенко вніс на затвердження Ради більше кандидатур до ЦВК, ніж є вакансій у Комісії.

“Ми зможемо розв’язати дилему, коли в поданні [президента щодо кандидатів на посаду членів Центрвиборчкому] є 14 кандидатур на 13 вакансій… Ми зможемо розв’язати дилему і дати можливість усім фракціям парламенту мати своє представництво. Цей спосіб дозволяє нам політично взяти на себе відповідальність і вирішити усі суперечності”, – сказав під час доповіді щодо законопроекту голова ВР Андрій Парубій.

Закон вочевидь потребує збільшення видатків на ЦВК із держбюджету, хоча у висновках Головного науково-експертного управління ВР про це не йдеться.

Водночас у висновках було зазначено, що “у разі встановлення кількісного складу ЦВК у 17 осіб залишиться невизначеним, яка кількість членів комісії складає третину та дві третини членів ЦВК, що може призвести до паралічу роботи комісії та оскарженню її рішень”.
Відтак, щоб не виникало питань щодо кворуму повноважності Центрвиборчкому, науково-експертне управління радило “чітко визначити, скільки членів ЦВК мають бути присутніми на засіданні Комісії для наявності кворуму та скільки членів ЦВК мають право скликати засідання Комісії”.

Як повідомляла “Новинарня“, ще 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії, у лютому 2017 року – ще одного члена комісії.
У січні 2018 року президент Петро Порошенко вніс до ВР подання на призначення нових членів ЦВК. У списку – 14 кандидатів, при цьому немає висуванця “Опоблоку” (який пропонував старого голову Центрвиборчкому Михайла Охендовського) і є перевага на користь квоти президента. Кандидати проходили спецперевірку.
Відтоді Верховна Рада не могла досягти згоди щодо голосування за цей список. Через незгоду “Народного фронту” голосувати фракція БПП 5 липня влаштувала демарш у парламенті й покинула сесійну залу.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна