“Готовий до шляху Мандели”. Міністр Омелян відкинув обвинувачення, висунуті НАБУ

 

Міністр інфраструктури Володимир Омелян не має наміру йти у відставку через висунення йому з боку НАБУ підозри в незаконному збагаченні.
Про це він розповів на прес-конференції в Мінінфраструктури надвечір 13 вересня.

“Чесно кажучи, мені ця посада остогидла до печінок. Більше того, я свято переконаний, що як тільки я подам у відставку, і ця відставка буде ухвалена Верховною Радою, 99% усіх цих публічних заворушень і справ зникне, як дим над водою”, – сказав міністр.

За словами Омеляна, якби він не був міністром – не було б і такого “публічного шельмування”.

“Але я такої радості на цьому етапі нікому не подарую”, – зазначив посадовець.

Володимир Омелян стверджує, що висунута йому підозра НАБУ в незаконному збагаченні та декларуванні недостовірних відомостей є сфабрикованою і не містить жодного складу злочину.

“Я категорично спростовую всі обвинувачення проти мене”, – сказав міністр.

За його словами, слідство в зазначеній справі почалося одразу після того, як він підтримав на суді екс-нардепа Миколу Мартиненка, тривало півтора року, і за цей час не було знайдено абсолютно нічого.

“Чи є в мого брата автомобіль? Так. Чи бував я у будинку [брата]? Так. Чи є у мене кошти? Так, вони задекларовані, і я можу пояснити походження кожного цента. Чи брав я хабарі, чи маю я власні компанії, чи лобіював я інтереси олігархів, чи приватних компаній на своїй посаді, чи здійснював незаконні дії? Відповідь – однозначно “ні”! Бо я знаю межу своєї відповідальності перед законом і перед громадянами України”, – наголосив Омелян.

Омелян заявив, що категорично спростовує “всі висновки, зауваження і обвинувачення”, висунуті проти нього, і буде захищати своє ім’я, честь та гідність у законний спосіб, зокрема вимагатиме притягнути до відповідальності слідчих НАБУ.

За словами Володимира Омеляна, його брат заробляє в бізнесі в рази більше, ніж він, тож може дозволити собі BMW X5 і дати йому в користування, а також надати будинок на тривалий час.

“Ліпили все, що змогли зліпити. Мало того, як мені стало відомо, я не маю підтвердження, але було яскраве бажання арештувати сьогодні, а не просто вручити підозру. Я вважаю, що такі речі переходять межу”, – сказав глава Мінінфраструктури.

“На мене здійснювався тиск з боку керівництва НАБУ. Мені відомо про факти політичної співпраці керівництва НАБУ з українськими політиками”, – додав міністр.

Він також висловив думку, що справа НАБУ може бути “підготовкою” до виборів або засідання антикорупційного комітету ВР: “Це ж краса – перший міністр в уряді”.

Омелян заявив, що не має 5 млн. грн. на заставу, якщо її визначить суд, і готовий повторити шлях Нельсона Мандели.

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 13 вересня, міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що о 8:4о детективи НАБУ вручили йому підозру за незаконне збагачення, “користування чи придбання” машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року.

У Національному антикорупційному бюро України пояснили, що міністрові вручили підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, ця службова особа, яка з 2000 року перебуває на державній службі, у період з 1.01.2000 по 26.04.2018 отримала 2,17 млн. грн. офіційного доходу, тоді як витрати її склали лише в період із 2008 року по 26.04.2015 щонайменше 3,45 млн. грн.

Детективи НАБУ з’ясували, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи.
Ідеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 грн.

Крім того, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які знаходяться у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн. грн., у 2016 – понад 8,024 млн. грн.
Крім іншого, міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році.

Засідання Солом’янського райсуду у справі щодо міністра інфраструктури відбудеться у п’ятницю, 14 вересня, о 10:00.
САП вимагатиме в суді призначити заставу Омеляну в 5 мільйонів гривень

Читайте також:
“До Росії лише ведмеді ходитимуть”: Омелян підписав історичний документ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.