Стан засудженого Шаройка в тюрмі КДБ Білорусі погіршився. Потрібен несиметричний обмін, – Тимчук

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, координатор групи “Інформаційний спротив”,
народний депутат України від “Народного фронту”

Щодо ситуації з утримуваним у СІЗО білоруського КДБ українським журналістом Павлом Шаройком (FB)

Наприкінці вересня планується низка двосторонніх заходів на рівні президентів України і Білорусі. Напередодні цієї зустрічі глава білоруського МЗС неоднозначно публічно натякнув, що одним із каменів спотикання у двосторонніх відносинах залишається заарештований в Україні за шпигунство на користь Росії громадянин Білорусі Юрій Політика. При цьому МЗС РБ зробило акцент на важкий фізичний стан заарештованого…

Як відомо, раніше для порятунку російського шпигуна КДБ Республіки Білорусь за прямою вказівкою Вакульчика (голова Комітету держбезпеки Білорусі Валерій Вакульчик – “Н”) реалізувало провокацію, в результаті якої український журналіста у Мінську Павло Шаройко був фактично взятий у заручники.

Тим часом, за даними групи “Інформаційний спротив”, з кінця серпня ц.р. різко погіршився стан здоров’я незаконно затриманого і засудженого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка, який у даний час утримується в катівнях СІЗО білоруського КДБ в Мінську.

Зокрема, в крові Павла різко підвищився рівень глюкози, що може стати причиною появи цукрового діабету. Для запобігання появи подібного захворювання Шаройкові потрібне ретельне медичне обстеження, взяття медичних проб “під навантаженням” і призначення відповідної дієти.

Також на шкірі Шаройка фіксується червоний висип, що може бути наслідком поширення в СІЗО КДБ невідомого захворювання (аналогічні симптоми, за нашими даними, фіксуються практично в усіх розміщених у даному СІЗО). Однак медпрацівники КДБ стверджують, що дані симптоми не повинні викликати тривогу, і ніяких заходів не вживають.

При цьому КДБ РБ всіляко блокує доступ до Павла Шаройка дипломатичних представників України в Білорусі. А матеріали суду над Шаройком із незрозумілих причин так і залишаються засекреченими.

…Якщо високі договірні сторона, на рівні президентів країн, розуміють, що в цій ситуації є заручниками політики Кремля, то зараз вони мають хороший шанс розрубати цей гордіїв вузол.

Громадянин Білорусі Юрій Політіка, який працював на Росію – для спецслужб України вже відпрацьований матеріал, він “здав” усіх і все. Але щоб його не розстріляли відразу по приїзду в Білорусь чи не дали подухатися “новічком”, його адвокати зараз посилено намагаються затягувати винесення вироку в Україні.

Тут усім зрозумілі відмінності українського правосуддя від кривосуддя авторитарних режимів Росії та Білорусі. І якщо час настав, то потрібно приймати рішення в тому числі й не дуже симетричні.

Зараз таке рішення щодо несиметричного обміну радикально посилить позиції обох країн перед Росією на тлі активізації деструктивного впливу Кремля на внутрішньополітичну ситуацію, як в Україні, так і в Білорусі…

Читайте також:
Українського журналіста Шаройка в Білорусі посадили на 8 років за “шпигунство”

“Шпигунські” справи: Україна може виміняти в Білорусі Шаройка на Політику,
– ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна