КДБ Білорусі: затриманий Шаройко – шпигун із ГУР МОУ, його координував співробітник посольства України

 

Комітет держбезпеки Білорусі заявляє, що має “переконливі докази шпигунської діяльності” затриманого українського журналіста Павла Шаройка і створенні ним в РБ агентурної мережі. Також у білоруському КДБ стверджують, що “координацію розвідувальної діяльності” Шаройка здійснював співробітник ГУР Міністерства оборони України, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі.

Про це повідомив представник КДБ Білорусі 20 листопада на брифінгу в Мінську, який транслював Національний прес-центр Республіки Білорусь.

“…Сам Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, який працює під прикриттям, а також своє військове звання – полковник. Підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльності здійснював співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі. За діяльність, несумісну з дипломатичним статусом, Скворцова оголошено персоною нон грата“, – повідомив представник КДБ РБ.

“25 жовтня 2017 року було Комітетом державної безпеки при проведенні агентурної акції на гарячому затримано кадрового співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Павла Шаройка. З урахуванням досвіду його роботи в якості керівника прес-служби ГУР Міноборони для прикриття йому визначена посада кореспондента громадської національної ТРК “Україна” (насправді – “Українського радіо” – “Н”). У Білорусі Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Республіки Білорусь, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері”, – заявив представник Комітету держбезпеки РБ.

За його словами, щодо Шаройка порушено кримінальну справу за статтею 358 Кримінального кодексу Білорусі – “шпигунство”, і ухвалено рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Під час обшуку у затриманого нібито виявлено копії розвідувальних донесень, спрямованих ним раніше в центр.

Крім того, з його слів, при збиранні секретних матеріалів затриманий громадянин Республіки Білорусь, який здійснював шпигунську діяльність на користь України, заявили в КДБ.

“Білорус свою провину визнав і повідомив, що за завданням української військової розвідки за грошові винагороди займався збором і передачею інформації про обороноздатність Республіки Білорусь. Відносно нього порушено кримінальну справу за ст. 356 Кримінального кодексу Республіки Білорусь – «зрада державі»”, – заявив речник.

Мінськ стверджує, що оповістив посольство України про затримання Шаройка того ж дня, коли його було затримано.

“25 жовтня до Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь направлено матеріали, що підтверджують протиправну діяльність спецслужб України проти нашої держави (Білорусі). За кілька годин про затримання українського розвідника зовнішньополітичним відомством проінформовано посла України в Республіки Білорусь”, – розповів КДБіст, якого цитує УНІАН.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 листопада стало відомо, що в Мінську КДБ Білорусі затримав власного кореспондента “Українського радіо” в Білорусі, колишнього власного кореспондента агентства УНІАН у Мінську, громадянина України павла Шаройка.
За словами посла України в Білорусі Ігоря Кизима, Шаройка звинувачують у шпигунстві й утримують в слідчому ізоляторі КДБ Республіки Білорусь.

Читайте також:
КДБ Білорусі затримало українського журналіста Шаройка
за обвинуваченням у шпигунстві. Він в СІЗО

КДБ Білорусі затримало ще одного українця

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.