ТКГ в Мінську: росіяни знову відмовилися від обміну політв’язнів

 

Представники Російської Федерації у Мінську на переговорах Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі знову відмовилися здійснити обмін затриманих та засуджених за злочини проти України 36 громадян РФ на українських політичних в’язнів, що незаконно утримуються Росією в окупованому Криму та на території Росії.

Про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила після переговорів у Мінську в середу, 5 вересня.

«Сьогодні, в четверту річницю підписання Мінських угод (першого Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року – “Н”), українська сторона зафіксувала повне ігнорування виконання угод РФ і їх маріонетками. Заблоковано процес звільнення заручників. Представники Росії в гуманітарній підгрупі відповіли відмовою забрати громадян РФ з українських тюрем в обмін на наших політв’язнів, заявивши, що «РФ не має відношення до конфлікту, і “нас там нет”». Тобто “родіна” офіційно кинула росіян в українських тюрмах», – наголосила Геращенко у “Фейсбуці”.

«Ми будемо продовжувати апелювати і до РФ, й до світу, що жодна країна не має права відмовлятися від своїх громадян», – додала представниця України.

Також, за її словами, Росія відмовилася надати свого експерта для створення механізму з пошуку зниклих безвісти.

Окремо Ірина Геращенко повідомила, що в суботу, 8 вересня, координатор ОБСЄ Тоні Фріш відправиться на окупований Донбас і «спробує отримати доступ до українських заручників».

Читайте також:
Росія на ТКГ не прийняла пропозицію обміняти 36 її громадян
на українських політв’язнів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна