Лауреатом премії Стуса вперше став священик – єпископ УГКЦ Ґудзяк

 

Лауреатом цьогорічної премії імені Василя Стуса, вручення якої відбулося у Києві, став президент Українського католицького університету, єпископ Української греко-католицької церкви Борис Ґудзяк.

Про це повідомляє Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу на своїй сторінці у “Фейсбуці“.

Владика Борис став першим представником духовенства, якого відзначили цією премією.

“Для мене це велика честь. Я з юності виховувався на спадщині Стуса та інших дисидентів. Коли я був ще в школі, в 12-13 років, ми 12 січня щороку голодували на заклик Чорновола. І ці заощадженні копійки ми використовували на купівлю марок та листівок, щоб писати дисидентам”, – сказав Ґудзяк під час свого виступу.

У своїй промові єпископ також згадав українського режисера Олега Сенцова, який вже понад 100 днів голодує у російській колонії у місті Лабитнангі.

“Стус – жива історія і позиція, його премія – виклик і обов’язок. Це наш час і, на жаль, наші дилеми. Особливо зараз, коли за полярним колом карається Олег Сенцов, перейшовши ще одну нелюдську відмітку болю і страждань – сто днів голодування”, – заявив єпископ.

Премію імені Василя Стуса з 1989 року присуджують літераторам, митцям, режисерам за особливий внесок в українську культуру та активну громадянську позицію.

З 2016 року премію вручає український осередок міжнародного ПЕН-клубу.

Лауреатами премії у різні роки були Сергій Жадан, Іван Світличний, Надія Світлична, Марія Бурмака, Ольга Богомолець, Галина Севрук, Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська та інші.

Читайте також:
Під тиском громадськості у фільм “Стус” повернули сцени з Медведчуком

Медведчук зібрався заборонити фільм “Стус” через суд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна