“Бийте їх”. Що виніс український дипломат із поїздки в зону ООС

 

Дмитро Кулеба
дипломат, постійний представник України при Раді Європи

(FB)

Що мене дійсно вразило вчора під час поїздки українських послів до зони операції Об’єднаних сил (у порядку появи протягом дня).

1. Перший у світі позашляховий автобус TORSUS, який придумали та розробили українці. Я їх теж знаю. Тепер познайомився з їхнім дітищем. Частину послів везли на ньому від МЗС до військового летовища. Потужна техніка з космічним дизайном. Було б круто, якби нею возили не послів, а солдатів.

2. Відповідь одного підполковника на запитання про те, якою є найбільша користь від американських та канадських курсів для молодших – командирів з його підрозділу. Він сказав: «Їх там вчать не боятися самостійно ухвалювати рішення і вибудовувати відносини зі своїми підлеглими». Це суперважлива зміна. Сподіваюся, що вона дійсно відбувається.

3. Слова Порошенка в Авдіївці про два крила: збройні сили і дипломатичну службу для боротьби зі злими росіянами. Якось воно так душевно прозвучало. Загалом він очевидно правильно постійно їздить на Донбас і займається вирішенням конкретних питань. Це важливо і для військових, і для місцевих.

Маємо бути реалістами щодо воєнних сценаріїв розвитку подій

4. Житловий квартал у Авдіївці. Я відірвався від групи і пройшовся тихою вулицею. Підслухав декілька розмов тьоть і бабульок під під’їздами. Не претендую на глибинний аналіз, але з урахуванням попередніх знань враження таке: цю бідність і традицію мислення не знеболиш комунікацією, зробленою в умовах демократії. Спрацюють сила і гроші.

5. Командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв. Харизматичний генерал, готовий брати на себе відповідальність і ухвалювати рішення. Це важливо на війні. Бачив наживо і спілкувався вперше, тому знову не претендую на повноту аналізу, але перше враження – крутий.

6. Запевнення Наєва щодо волонтерів у зоні ООС. Я запитав про нещодавній скандал з проектом інструкції про доступ волонтерів до ООС. Він детально пояснив, що відбулося. Сказав, що до продовження взаємодії з системними відповідальними волонтерами готовий.

7. Українська армія в зоні бойових дій. Це вже сила. Небо і земля порівняно з 2014. Але коли дізнаєшся дані концентрації російських окупаційних військ на Донбасі та вздовж нашого кордону, їхні технологічні можливості, то особливо гостро хочеться, щоб наша армія якнайшвидше вирішувала купу своїх проблем і ставала ще сильнішою. Маємо бути реалістами щодо воєнних сценаріїв розвитку подій.

8. Багато з почутого щодо деяких нюансів поведінки росіян, наших бойових заходів і ситуації на непідконтрольних територіях.

Сказати можу таке: пильнуйте ситуацію в Азовському морі та не дозволяйте нав’язати вам ненависть до українців на окупованій території Донбасу. Не обов’язково їх любити. Головне не ненавидіти. Це наша земля і наші люди. З конкретними особистостями будемо розбиратися після перемоги.

Отак і з’їздили. На прощання з’їв два військових бутерброди батон-сир-ковбаса (до бутерброду алкоголь не наливали, що теж вразило), послухав дві прикольні історії про російського агресора на Донбасі, запиляв селфі з командувачем і з думками про синергію між дипломатами та військовими попросив його дипломатично: “Бийте їх”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна