Умовна кара. Українські суди масово “пробачають” сепаратистів

 

автор: Людмила Кліщук

Із часу, коли на Донеччині та Луганщині масово відбувалися так звані “референдуми про незалежність” фейкових “республік” (11 травня 2014-го), минуло вже більш як чотири роки. Українські правоохоронці досі продовжують виявляти людей, які були причетні до проведення тих “псевдореферендумів”, відкривати кримінальні провадження та передавати матеріали до суду.

У звітах прес-центру СБУ раз по раз трапляються й інші новини про викриття (рідше – про затримання) таких-то осіб за підозрою в злочинах проти нацбезпеки.

Загалом, починаючи з 2014 року, слідчі Служби безпеки України розслідували 2192 кримінальні провадження за злочини проти основ національної безпеки (статті ККУ 109, 110, 111, 113, 114, 114-1). Про це йдеться у відповіді СБУ на інформаційний запит “Новинарні“.

Досить часто справа, яка починається з “викрили”, продовжується судовими процесами.
Так, за даними СБУ, зі згаданих овер двох тисяч проваджень щодо нацбезпеки до суду було скеровано 656 справ.

Як дослідила “Новинарня“, зазвичай обвинувачені йдуть на угоду з прокуратурою та отримують умовні терміни покарання, від 1 до 3 років. Найчастіше – оік умовно.
Фактично, це лише відмітка про судимість – осіб, які мимоволі чи умисно доклали зусиль для проведення референдуму, не позбавляють волі.

Проаналізувавши рішення судів України за 2018 рік, можемо констатувати: відповідальність “сепаратистів” – мінімальна. Як у справах про “референдуми-2014”, так і про недавні заклики до порушення територіальної цілісності України жоден зловмисник не сів на реальний строк.

Які вироки вони отримують у конкретних кейсах – читайте в нашому матеріалі.

Референдуми у школах та дитсадках:
із присмаком погроз

5 липня 2018 року в Торецьку на Донеччині суд оголосив вирок голові дільничної виборчої комісії “референдуму-2014”. Жінка працює у школі №7 вчителькою англійської мови.

У суді вчителька пригадувала, як навесні 2014 року її викликали в кабінет директора. Там були озброєні люди без знаків розпізнавання та наказали їй, що вона буде у складі дільничної виборчої комісії. За день до референдуму жінці подзвонила вчителька математики та сказала, що та має очолити комісію.

“Координувала роботу громадян, залучених в якості «членів дільничної комісії», яким видавала так звані бюлетені для голосування, розподіляла між ними обов’язки в частині формування списків громадян, які завершили вказане незаконне голосування, а також організувала подальше складання та підписання протоколів про його результати та їх передачу разом з урнами, у яких містилися бюлетені, озброєним представникам терористичної організації «ДНР»”, – йдеться у вироку Дзержинського міськсуду.

Як згодом пригадала жінка, результат щодо підтримки референдуму був приблизно 90%.

Обвинувачена каялася у вчиненому, розповіла, що наступного дня вранці говорили із директоркою школи про те, що референдум – незаконний, телефонували в поліцію, ніхто не відповів, написали на електронку, але реакції від поліцейських, за її словами, також не було.

Суд присудив обвинуваченій за частиною 2 статті 110 ККУ один рік умовно.

У Рубіжному на Луганщині референдум організували у дитячому садку. Обвинувачена, маючи освіту 10 класів середньої школи, взялася організовувати референдум у населеному пункті.

“Із метою отримання матеріальної вигоди погодилась на пропозицію взяти участь в якості члена дільничної комісії в організації та проведенні на території Рубіжне незаконного «референдуму» щодо виходу Луганської області зі складу України та проголошення акту про державну самостійність «Луганської народної республіки». Дільничну комісію з проведення «референдуму» планувалось розташувати в приміщенні Рубіжанського комунального навчально-виховного комплексу «Школа-дитячий садок»”, – йдеться у матеріалах справи.

Виборчу дільницю облаштували у фойє дитсадка. 11 травня із 8-ї ранку до 20-ї сюди і приходили голосувати за “незалежність республіки”.

Обвинувачена пішла на угоду зі слідством, і Рубіжанський міський суд Луганської області призначив їй покарання: 2,5 роки умовно.

“Обіцяли заплатити 1500 грн.”

29 травня 2018 року міськрайонний суд м. Костянтинівка Донецької області дав також рік умовно за посягання на територіальну цілісність та недоторканість: місцева мешканка у 2014 році була головою так званої місцевої територіальної виборчої комісії з організації та проведення незаконного референдуму.

У приміщенні однієї зі шкіл Костянтинівки під керівництвом заступника міського голови, обвинувачена організувала роботу комісії та керувала її діяльністю щодо проведення референдуму. Її “козир” – жінка працювала головою комісії на попередніх виборах в Україні, відтак знає механізм роботи тощо.

Як проросійські бойовики знаходили у кожному населеному пункті людей, які обізнані із алгоритмом роботи на виборах – достеменно не відомо. За кілька днів до референдуму жінці зателефонували та сказали зайти до директора. У кабінеті вже були люди.

“Пояснили, що буде проводитися референдум з питань залишення фінансів в області, видали посвідчення та обіцяли гарно заплатити за роботу. Також видали готові списки членів виборчих комісій. За списком на її ділянці було близько 2 тисяч виборців, на референдум прийшло більш ніж 70 % виборців. Урни для голосування привезли вже підготовлені, кабінки для голосування вони зібрали з наявних комплектів. Коли проводили референдум, то не всі громадяни були з паспортами, але сказали пропускати всіх, навіть без паспортів. О 18-й годині підрахували голоси. Нікому з членів комісії не заплатили обіцяної винагороди“, – йдеться в матеріалах справи.

У вчиненому обвинувачена розкаялася, звісно, тож і рік її покарання – умовний.

7 березня 2018 року Краматорський міський суд оголосив вирок голові іще однієї дільничної виборчої комісії в цьому місті – також 1 рік умовно.

Жінка, як зазначається, ініціативно прибула та запропонувала свою допомогу для проведення референдуму. Вже у суді каялася, казала, що погодилася працювати на очолити дільничну виборчу комісію, бо пообіцяли заплатити, а “треба було за щось підтримувати свою життєдіяльність”.

Сума, про яку йдеться – 1500 грн.

Дільниця – під деревом,
урна – паперовий ящик

11 червня 2018 року Краматорський міський суд одним вироком засудив ще двох осіб за посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

Обвинувачені отримали по 1 року умовно за організацію референдуму в рідному місті. Один працює на заводі, інший – експедитором. Один був головою, інший – заступником голови дільничної виборчої комісії.

Вони, як вбачається із матеріалів справи, контактували із представниками терористичної організації, отримували від них “бюлетені”, координували роботу комісії, яка розташовувалася у музичній школі, здійснювали підрахунок голосів та передавали результати бойовикам.

23 квітня 2018 року Кремінський районний суд Луганської області засудив “аж” на 3 роки умовно продавчиню магазину за посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

Коли жінці відмовили у наданні адміністративного приміщення для роботи “дільниці”, вона вирішила облаштувати її… просто неба.

“11 травня 2014 року приблизно о 08:30 год. обвинувачена прийшла до магазину та попросила у власниці магазину надати їй стіл, стілець та картонну коробку, про мету використання зазначених предметів не повідомила. Отримавши ці предмети, жінка розмістила їх біля дерева між вказаним магазином та будівлею Новомикільської сільської ради, розклала на столі бюлетені та поставила на нього картонну коробку, яка виконувала функцію урни, що не мала опечатуючих пристроїв. Тим самим обвинувачена облаштувала місце для проведення «референдуму»”, – йдеться у матеріалах справи.

Після завершення такого “волевиявлення” до жінки прийшов “не встановлений слідством чоловік” та забрав “результати”.

Обвинувачена пішла на угоду із прокурором, отримавши 3 роки умовно.

Читайте також:
Ще одна організаторка “референдуму ДНР” отримала умовний термін

Посягання на територіальну цілісність…
у медпункті та центрі естетичного виховання

У селі Вовкодаєве на Луганщині виборчою дільницею послугував медпункт.

У так званому “штабі виборчої комісії проведення референдуму”, який створили у військкоматі, обвинувачена отримала агітаційні листівки (400 штук), понад 300 бюлетенів для голосування, акти, протоколи, списки для голосування та навіть якісь печатки.

“У той же день, приблизно о 07.00 обвинувачена разом із вказаними предметами прибула до Вовкодаєвського фельдшерського пункту та організувала там ділянку для проведення зазначеного референдуму”, – йдеться у матеріалах справи.

Новоайдарський районний Луганської області засудив обвинувачену (яка теж пішла на угоду із прокурором) до 2 років умовно.

А в Бахмутському районі на Донеччині, в селищі Новолуганське, виборчу дільницю організували в приміщенні центру естетичного виховання та дозвілля.

Обвинувачену, яка була заступницею голови так званої “дільничної комісії”, Артемівський міськрайонний суд засудив до 2 років умовно. І тут угода зі слідством.

19 червня 2018 року Мар’їнський районний суд Донецької області затвердив угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим і засудив до 2 років умовно сільського вчителя за його участь в організації референдуму.

У суді чоловік розповів, що не раз під час виборчих процесів був очільником дільничних комісій. Ще в квітні, напередодні референдуму, до нього приїхали невідомі, посадили в автомобіль та повезли у невідомому напрямку – запропонували очолити “дільничну виборчу комісію” та сказали, що відмовитися він не зможе. Згадували дітей та дружину – “в контексті їхньої безпеки та здоров’я”.

У селі Новоукраїнка, в сільському клубі народних традицій, чоловік ніито вимушено “керував процесом”. Обвинувачений пішов на угоду зі слідством та отримав 2 роки умовно.

Читайте також:
На Донеччині суд виніс вирок за сепаратизм місцевому екс-депутату-інваліду

“Віртуальний сепаратизм”
на Харківщині та Полтавщині

Сепаратистські заклики лунали не лише на Донеччині чи Луганщині, а й в інших регіонах України. Лише у 2018 році, який ми аналізуємо в цій статті, вироки за посягання на територіальну цілісність та недоторканість України винесли суди у Луцьку, на Харківщині та Полтавщині, кілька – у Дніпрі.

Так, у липні 2017 року обвинувачений, “являючись активним членом груп проросійського спрямування, коментував, репостив та самостійно розміщував [у соціальній мережі “Вконтакте”] різні новини політичного та сепаратистського характеру про відокремлення Дніпропетровської та інших областей від території України, а також інформацію стосовно протидії діючій владі”, йдеться у матеріалах справи.

Жовтневий районний суд Кривого Рогу 3 березня 2018 року затвердив угоду по визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим та призначив другому покарання у виді 1 року умовно.

Читайте також:
Адміністраторка “сепарських” соцмереж у Львові
збирала гроші на “ДНР/ЛНР”

А в Ізюмі на Харківщині жінка розклеювала наліпки сепаратистського характеру на стінах управління культури, на яких йшлося про потребу створювати окрему державу на Південному Сході України.

Ізюмський міськрайонний суд Харківської області 1 серпня 2018 року призначив покарання: 2 роки умовно за посягання на територіальну цілісність та недоторканість. Крім того, вона має сплатити трохи більше 3,5 тис. грн., які держава потратила на проведення лінгвістичної судової експертизи.

Фото: СБУ

14 червня 2018 року Крюківський районний суд Кременчука Полтавської області оголосив вирок лаборантці місцевої клінічної лікарні.

“У своєму профілі у соцмережі «Вконтакті» публікувала дописи, виражені у формі заклику-лозунгу, в об’єктивному змісті якого йдеться про територіальні зміни, а саме про те, що територія Донбасу належить до території Росії; про те, що територія міста Донецьк не належить до території України і ніколи не буде у її складі; про те, що території «ДНР та ЛНР» – це незалежні «держави», що не входять до складу України”, – йдеться у матеріалах справи.

Обвинувачена пішла на угоду зі слідством та отримала покарання: знову 1 рік умовно.

Читайте також:
У Харкові інтернет-сепаратиста посадили на 3,5 роки, – СБУ

6 років заочно – за партизанщину
та “петиції” до Путіна

18 липня 2018 року Луцький міськрайонний суд Волинської області засудив на 6 років мешканця Луцька за низкою статтей Кримінального кодексу України: дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність та недоторканість України, заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку, пропаганда війни.

Як вбачається із матеріалів справи, обвинувачений створив сторінку у соцмережі “Вконтакте”, де публікував дописи сепаратистського характеру, про те, що визвольна армія Південного Сходу скоро звільнить всю Україну від бандерівської хунти тощо.

Допис він опублікував у квітні 2014 року.

Потім створив іще один допис, де закликав у найближчі три дні приєднуватись до навчально-тренувальних зборів, де навчать веденню партизанської війни, прийомів володіння зброєю, методиці вчинення диверсій тощо. Навчання мало відбуватися в “одній зі східних областей”.

Інші дописи обвинуваченого – звернення до Путіна, закликав виходити на мітинги в Москві на підтримку “російських людей із Донбасу” тощо.

У справі здійснювалося спеціальне (заочне) судове провадження, оскільки підозрюваний, будучи обізнаним, що відкрито кримінальне провадження, переховувався від правоохоронних органів.

А в Білгород-Дністровському на Одещині писали петицію Путіну. Обвинувачений у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України у лютому 2017 року розмістив “В контакте” допис на фоні російського прапора з емблемами у вигляді двоголових орлів. Текст – петиція до Путіна, у якій його просять зробити “гуманітарний жест” та визнати так звані “ЛНР/ДНР”.

Вироком Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області обвинуваченого визнано винним у скоєнні інкримінованих злочинів та призначено покарання: 3 роки умовно.

Читайте також:
“И мы это сделаем”. Киянин Головков отримав два роки
з відстрочкою за ВК-репост статті Дугіна

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна