Новий політв’язень – водій автобуса. Росія не реагує на вимоги МЗС України відвідати Чабана в СІЗО

 

Влада Росії проігнорувала три звернення Міністерства закордонних справ України, в тому числі ноту протесту, стосовно відвідання арештованого ще у травні водія автобуса Вінниця-Москва, громадянина України Олега Чабана.

Про це повідомив начальник управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич на прес-конференції 3 серпня.

Чабана затримали й заарештували у Брянській області РФ ще 19 травня 2018 року.
Російські правоохоронці звинуватили українця в тому, що він перевозив посилку, в якій нібито знаходилася партія пістолетів “Глок-19” та вибухові пристрої.

Зараз Олег залишається в СІЗО на Брянщині.

“Йому вже двічі протягом цього часу було продовжено запобіжний захід. Він перебуватиме під арештом. Було подано дві апеляції, які судом залишаються без змін, вони відхиляються”, – розповів адвокат Юрій Білоус.

Дружина, Наталія Чабан, дізналася про затримання Олега від невідомого чоловіка, який зателефонував їй з російського номеру.
Жінка вже тричі їздила до Росії, щоб отримати якусь інформацію. В коментарі “Громадському радіо” вона розповіла, що офіційно не отримувала ніяких повідомлень від російських силовиків.

Василь Кирилич заявив, що МЗС та посольство України в РФ забезпечують консульський супровід справи Чабана, однак Росія не реагує на звернення з Києва.

“27 червня 2018 року посольство України у Російській Федерації одержало повідомлення про затримання громадянина України в Брянській області. Це (порушення термінів сповіщення – “Н”) цілковите порушення норм і принципів міжнародного права. Це порушення Віденської конвенції про консульські зносини як і консульської конвенції між Україною і Російською Федерацією, положення якої передбачають оповіщення повідомлення однією стороною іншої у разі затримання громадянина через три доби, а точніше до трьох діб”, – наголосив дипломат.

Кирилич додав, що 4 липня українське посольство в РФ звернулося до управління поліції РФ у Брянській області з клопотанням підтвердити інформацію про затримання Чабана, повідомити про обставини і причини затримання, а також повідомити про місце його утримання.
4-5 липня дипломати просили дозволу ФСБ і МЗС РФ для консула відвідати Чабана в СІЗО.

За словами Кирилича, 6 липня консул України виїхав до Брянської області і був присутній на засіданні Брянського обласного суду під час розгляду апеляційної скарги щодо запобіжного заходу Чабанові – тримання під вартою.

9 липня Міністерство закордонних справ України доручило повторно посольству України в РФ звернутися нотою до МЗС РФ з наголосом надати дозвіл на відвідання консулом утримуваного громадянина України.

19 липня українське посольство звернулося втретє до МЗС РФ, але тепер із нотою протесту – з вимогою пояснити причини відмови консулу у відвіданні громадянина України, який утримується в слідчому ізоляторі в РФ.

“На сьогодні, на 3 серпня, ми не маємо жодної відповіді від російської сторони у справі надання дозволу відвідання консулом громадянина України”, – заявив Василь Кирилич.

За словами дружини Наталії, Олег не вперше їздив у рейс до Росії; їздив також по Україні.

У Наталії та Олега Чабанів двоє дітей – 19-річний син та трирічна донька. Дохід із роботи Олега був основним для сім’ї.

Читайте також:
Провідник поїзда з Рівного Сергій Бугайчук затриманий ФСБ в Москві

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна