У ЦАР вбили російських журналістів, які йшли по сліду ПВК “Вагнера”

 

У Центральноафриканській Республіці загинули троє російських медійників – журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв.

Про це повідомили телеканалу “Дождь” два джерела в “Центрі управління розслідуваннями” Центрі управління розслідуваннями”, передає “Радіо Свобода“.

Зазначається, що вони знімали документальний проект про приватну військову компанію (ПВК) “Вагнера”.

За словами одного зі співрозмовників, загибель знімальної групи підтвердили в місії ООН у ЦАР, а також місцеві держслужбовці.

Росіяни були зупинені на блокпосту, стверджує джерело. Вони їхали зі столиці ЦАР міста Бангі в інше місто.

За версією джерела “Інтерфаксу”, метою вбивства був нібито грабіж. Агентство повідомляє, що тіла загиблих були доставлені в Бангі. Загиблі вже опізнані.

Раніше стало відомо про загибель у ЦАР трьох росіян, у двох з яких були прес-карти газети “Известия”.

За даними AFP, їхні тіла знайшли в 23 кілометрах від міста Сібю. Агентство відзначало, що росіяни були вбиті невстановленими озброєними людьми.

Пізніше в “Известиях” повідомили, що жодного співробітника видання на території ЦАР не було.

Як розповів російській службі BBC Андрій Коняхін, головний редактор “Центру управління розслідуваннями”, одного з проектів Михайла Ходорковського, останній раз Джемаль, Расторгуєв і Радченко виходили з ним на зв’язок в неділю.

Про те, що збройний контингент із Росії розміщений в Центральноафриканській Республіці для “забезпечення безпеки” президента ЦАР Фостен-Арканжі Туадери і тренування місцевих військових, повідомляла “Новая газета” з посиланням на французьку Le Monde на початку червня.

Видання писало про прибулих у країну п’ятьох кадрових військових розвідників і 170 цивільних інструкторів. Стверджується, що формально вони працюють на дві приватні військові компанії – Sewa Security Services і Lobaye Ltd. Однак, як заявили  експерти, мова йде про “російських найманців” із так званої ПВК “Вагнера”, яка, ймовірно, пов’язана з близьким до Путіна підприємцем Євгеном Пригожиним.

Орхан Джемаль народився в 1966 році, із середини 1990-х працював в газетах “Вечерняя Москва”, “Независимой газете”, “Новой газете” та інших виданнях. Був військовим кореспондентом під час російсько-грузинської війни 2008 року, а також в Афганістані, Іраку, Лівані, Лівії, Сирії та Саудівської Аравії.
Він був одним із керівників Союзу мусульманських журналістів Росії.

Джемаль критикував російську окупацію Криму і називав себе “укропом”.

Олександр Расторгуєв
Олександр Расторгуєв

Олександр Расторгуєв – російський режисер-документаліст, у грудні 2012 року разом із ведучим НТВ Олексієм Пивоваровим і документалістом Павлом Костомаровим запустив документальний проект “Реальність”. Співпрацював із “Радіо Свобода”.

Читайте також:
“Прикмета Вагнера – наколка-свастика”. Як влаштована і воює його ПВК

СБУ встановила особи “вагнерівців”, які загинули в Сирії під Дейр-ез-Зором

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна