СБУ встановила особи “вагнерівців”, які загинули в Сирії під Дейр-ез-Зором

 

Російське політичне та військове керівництво свідомо приховує від суспільства величезні втрати своїх найманців у Сирії. Так, у лютому під Дейр-ез-Зором загинуло не менше 80 “вагнерівців”.
Про це на брифінгу в четвер, 26 липня, повідомив керівник апарату голови СБ України Ігор Гуськов.

Він оприлюднив нову інформацію, зібрану СБУ, про злочини та втрати найманців ПВК “Вагнера”.

“У лютому 2018 року з’явилася інформація про величезні втрати ПВК «Вагнера» на території Сирії під час так званого «пригожинського наступу» у сирійській провінції Дейр-ез-Зор. Служба безпеки України становила та ідентифікувала особи 206 найманців, які безпосередньо брали участь у цій авантюрі”, – повідомив Ігор Гуськов, якого цитує прес-центр СБУ.

Наявні в СБУ документи свідчать, що не менше 80  з них загинули, ще майже 100 отримали поранення різного ступеню важкості.

“Сьогодні ми оприлюднюємо першу частину наявної та перевіреної СБУ інформації,  а саме персональні дані сорока загиблих, тридцяти поранених, а також «досьє» стосовно іноземних громадян – учасників цих подій”, – наголосив керівник апарату голови СБУ.

“Після появи інформації у ЗМІ про деяких загиблих, вищим керівництвом РФ був відданий цинічний наказ повністю приховати інформацію про втрати від російської громадськості напередодні виборів Президента РФ. Російське керівництво повідомляло відверту брехню родичам загиблих, що їхні близькі «зникли без вісті», а передчасний витік цієї інформації «зашкодить їх пошукам»”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що тільки по завершенні президентських виборів в РФ, родичі вбитих найманців почергово в умовах суворої таємниці стали отримувати труни із тілами своїх близьких, при цьому їх продовжували шантажувати “невиплатою грошової допомоги за загибель найманця у разі розкриття інформації”.

“При цьому, щоб приховати величезні втрати саме у лютому, російські спецслужби розробили операцію з «рівномірного розпорошення втрат» для створення уявлення, що найманці начебто загинули протягом тривалого відрізку часу”, – наголосили в СБУ.

Серед поранених у сирійській провінції Дейр-ез-Зор є бойовик, який підозрюється СБУ у причетності до збиття 14.06.2014 року поблизу Луганська транспортного літака ЗС України Іл-76, внаслідок чого загинуло 49 українських військовослужбовців.

Його особа встановлена – це Лєбєдєв Андрій Миколайович, старший стрілець-зенітник розрахунку ПЗРК, заявляють в СБУ.

Росія приховує від суспільства розміри військових втрат у гібридній війні в Україні та Сирії - СБУ_01

СБ України також встановила, що у лютому 2018 року в Сирії були поранені найманці громадяни інших країн, зокрема з Білорусі, Казахстану та Молдови.

“Ми передали цю інформацію нашим партнерам,  адже найманство їхніх громадян у ПВК «Вагнера» – злочин за законодавством обох країн”, – зазначив керівник апарату голови.

Крім раніше вже оприлюднених даних про сербських найманців, СБУ встановила учать у ПВК “Вагнер” також 11 громадян Республіки Білорусь, з яких шість брали приймали у так званому “пригожинському наступі”, чотирьох представників Молдови, двох громадян Казахстану, по одному – з Вірменії та Узбекистану.

“СБУ неодноразово наводила конкретні факти, що серед найманців «Вагнера» багато осіб з кримінальним минулим, зокрема за скоєння тяжких злочинів. «Це системний підхід до комплектування ПВК, адже виконання «специфічних завдань» вимагає від найманців «кримінальної моралі», – наголосив Ігор Гуськов. Серед останніх виявлених осіб є шокуючий приклад козачого дружинника з Армавіра Євгенія Акімочкіна, який виявився  ґвалтівником. Незважаючи на кримінальне  провадження, він у складі ПВК «Вагнер» відбуває до Сирії”.

“Завдяки матеріалам СБУ, світовій спільноті стає зрозумілим, що спецслужби РФ продовжують таємне та незаконне навіть за російським законодавством використання так званої ПВК «Вагнера» для досягнення геополітичних цілей Кремля у різних країнах світу”, – заявили у Службі безпеки України.

“За рахунок залучення іноземних громадян, російські спецслужби намагаються створити підготовлений резерв для розв’язування гібридної війни в інших країнах”, – підкреслив начальник апарату голови СБУ.

Читайте також:
“Прикмета Вагнера – наколка-свастика”. Як влаштована і воює його ПВК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна