Поліція побила протестувальників і “нацдружинників” на забудові озер у Києві. ФОТО, ВІДЕО

У суботу, 28 липня, в Дарницькому районі Києва, на масиві Осокорки, відбулися сутички між поліцією та протестувальниками, які виступають проти забудови території “екопарку” між озерами Тягле, Небреж і Мартишів. Місцевих мешканців підтримали активісти “Національних дружин” і партії “Національний корпус”.

Як повідомили в “Нацдружинах”, незважаючи на те, що поряд були діти та жінки, поліціянти застосували сльозогінний газ. Унаслідок зіткнень травми отримали п’ятеро учасників протесту, зокрема було важко поранено активіста “Нацдружин”.
Про це повідомив “Азов-прес”.

У “Нацкорпусі” зазначили, що “дії поліції були вкрай агресивні” – сльозогінним газом “залили” також їхнього нардепа Олега Петренка, який намагався звільнити затриманих.

Учасники протесту демонтували паркан, який раніше спорудив забудовник – банк “Аркада”, а також спалили будівельний вагончик і побили в ньому вікна, пошкодили екскаватори.

Під час сутичок “нацдружинники” запалили димові шашки і також застосували перцевий газ.

Фоторепортаж (“Нацдружини” і Дарина Горова/”Екопарк Осокорки”):

Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 6 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 3 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 2 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 5 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 7 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 8 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 9 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 12 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 4 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 10 Екопарк Осокорки - сутички Нацкорпус 11
<
>

У Головному управлінні Нацполіції м. Києва заявили, що внаслідок сутичок на проспекті Григоренка до поліції доправлено двох осіб, за фактом подій розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.296 КК – “хуліганство”.

“Інформації про те, що затриманих учасники сутичок було побито, немає. Спецзасоби до учасників інциденту не застосовувалися”, – розповіла “Українській правді” прес-офіцер НП Інна Гамалій. При цьому на відео чітко видно, як поліцейські зі щитами застосовують перцевий газ.

Активісти, які створили ГО “Екопарк Осокорки”, позиваються проти забудовника і заявляють, що “Аркада” не має дозволів на ведення робіт на цьому масиві – “Київській пустелі”. Вони вимагають зберегти дику природу між озерами Тягле, Небреж і Мартишів як зону для відпочинку і пляжі, тоді як план “Аркади” передбачає спорудження в цій зоні десятків багатоповерхових будинків на 80 тисяч мешканців. Протестувальники ж наголошують, що лівобережний район Осокорки-Позняки і без того перевантажений забудовою й транспортом.

У свою чергу у банку “Аркада” заявляють, що інформація, яку поширюють противники будівництва мікрорайону “Патріотика на озерах”, є “недостовірною, не відповідає дійсності і є маніпулюванням”.

“Ставиться під сумнів законність договору оренди, зазначається про закінчення строку його дії та заявляється про перебування орендаря в процедурі банкрутства. Насправді договір оренди є дійсним, будь-які рішення щодо його чинності або недійсності відсутні…” – зазначено в повідомленні.

Натомість активісти наполягають на неправомірності забудови.

“Це наш районний Майдан, але він теж всеукраїнського значення. Я впевнена, що громаді вдасться відстояти ці місця, і це стане прецедентом, прикладом для інших. Тому що бєспрєдєл із незаконним будівництвом – всюди, і він продовжує залишатися безкарним.
І все точно, як на Майдані: і відчуття безсилля, коли залишається тільки йти і стояти до останнього, і “чорна ікра” по ту сторону барикад, і оте гарне відчуття, коли і тобі допоможуть, і ти допоможеш – хтось воду на акцію принесе, хтось листівки надрукує, а інший їх роздасть, хтось журналістів запросить, хтось сам сюжет зробить, ну а дехто демонтує паркан – за відчуттями, наче падіння Берлінського муру. І лікарі з Червоного Хреста – ті ж самі, з Майдану. І люди такі ж – молоді, вільні, привітні, готові відстоювати своє!” – написала активістка Дарина Горова в ФБ-групі “Екопарк Осокорки” після протистояння 28 липня.

Читайте також:
Праві активісти в Києві розгромили незаконну АЗС та побилися з поліцією.
ФОТО, ВІДЕО

Полтавська різня: “тітушки” з високими покровителями різали АТОвців,
а суд відпускає їх із СІЗО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна