Біля МОУ колишній військовий влаштував самоспалення на знак протесту. ВІДЕО

оновлено, виправлено

Колишній військовослужбовець 73-го центру Сил спецоперацій ЗС України Сергій Ульянов підпалив себе біля паркану Міністерства оборони в Києві на знак протесту проти звільнення його з армії.

Як передає УНІАН, Ульянов розповів журналістам, що був звільнений з армії і безуспішно добивався відновлення.

Сергій Ульянов до самоспалення. Фото: ФБ Сергій Цигіпа

Через самоспалення Ульянов хотів привернути увагу до своєї ситуації, а також інших військовослужбовців своєї групи.

Чоловіка в камуфляжі “піксель” намагалися спинити інші військові та цивільні, але він вирвався, облив себе, починаючи з ніг, легкозаймистою рідиною та підпалив, перетворившись на живий смолоскип.

Присутні пожежники – працівники ДСНС та військові швидко загасили вогонь, викликали швидку допомогу і надали Ульянову першу медичну допомогу.

Відео ZIK:

Надалі йому надали допомогу лікарі.

Чоловік сам пройшов до машини “швидкої допомоги”, яка забрала його до медзакладу.

 

Фото: ФБ Сергій Цигіпа

Напередодні громадська організація “Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО у м. Києві та Київській області” повідомила, що старший солдат Сергій Ульянов оголосив про намір 26 липня вчинити самоспалення. Як зазначили в організації, до такого кроку його спонукало “небажання Командування ССО ЗС України виконати вимоги Конституції та ряду законів України, Статут ЗС України, що спричинило ряд порушень щодо групи військовослужбовців, які були звільнені з лав ЗС України всупереч чинному законодавству України”.

ГО закликала міністра оборони Степана Полторака і начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка втрутитись у ситуацію.

Сергій Ульянов також анонсував свою акцію й називав винним командувача ССО Ігоря Луньова:

Як повідомляла “Новинарня“, раніше військові Сил спецоперацій влаштовували резонансну акцію протесту під будівлею Міністерства оборони 25 липня 2017 року.
Бійці заявляють, що їх незаконно виключили зі складу 73-го Морського центру ССО, в/ч 2492.
Тоді Данило Турчин прикував себе ланцюгом до стовпа перед будівлею та оголосив голодування, доки їхні вимоги не виконають.

Волонтер Родіон Шовкошитний у коментарі “Новинарні” розповів, що Сергій Ульянов протестує разом із батьком – Володимиром Ульяновим, позивний “Марат”, який також є військовим.

Він називає Ульянових “клоунами”.

“Цей шантаж вже два роки. Вони програли суди по виплаті їм коштів”, – розповів волонтер.

“Сергій прибився до батька в серпні 2015-го. В 73-й центр їх “сторожами” оформили. Після звільнення вимагали собі гроші за “бойові”. Лт тільки жодного документа по “бойових” нема. Тому суд вони очікувано програли. А оце все (протести) – це шантаж, розрахований на ЗМІ”, – сказав Шовкошитний.

У грудні 2017-го він писав у “Фейсбуці” про “групу сторожів очаківського 73-го Центру ССО, які видавали себе за секретних героїчних розвідників, на рахунку яких всі “котли”, рейди по тилах противника, десятки підбитих танків і сотні вбитих ворогів”.

Володимир Ульянов “Марат”

Шовкошитний нагадував, що Володимир “Марат” Ульянов був відзначений громадською нагородою “Народний герой України”, однак це було помилкою, оскільки його розповіді про героїзм в АТО є фейком.

“Якщо коротко: командир (Ульянов) видавав себе за полковника, вигадав собі і групі героїчний епос добровольців, йому сфабрикували особисту справу (десь в Броварах), з якою його один із керівників ССО всунув у комендантський взвод 73-го Центру. Далі йде героїчний епос вже “спецпризначенців”, про який у деталях знає “Фейсбук” і волонтери, але от з документальним фактажем не склалося. Далі були пару СЗЧ (самовільне залишення частини) і всяке таке”, – писав Шовкошитний.

За його словами, у будинку учасника групи Ульянова Данила Турчина у Сватовому (Луганська область) поліція в грудні 2017 року знайшла величезний арсенал – вибухівка, міни, патрони тощо, ВСП звіряла серійні номери зброї в 73-му центрі ССО.

“Він (Ульянов) на Міхомайдані постійно тусив… За інформацією співробітника ВСП, після обшуку у Турчина Ульянов намагався покинути територію країни, але його не випустили”, – писав Шовкошитний.

Він наголошує, що Володимир “Марат” Ульянов видавав себе за полковника ЗСУ, хоча, за документами, був лише старшим лейтенантом радянської армії.

“Як Марат потрапив в ССО – загадка. Справа в тому, що в нього липова особова справа. У ній написано, що він полковник. Інших звань немає. Так не буває. В особовій справі перераховуються всі звання. Не можна прийти в армію відразу полковником. У Марата – тільки полковник. Більш того, там написано, що він ним став на підставі указу президента. Будь-який військовий скаже, що полковників дає міністр оборони. Президент – генералів. Найсмішніше, що в тому указі немає ПІБ Марата. Там узагалі нікого немає, крім слів про… ветеранів Другої світової та японської воєн”, – писав Родіон Шовкошитний.

Раніше, у квітні 2017-го, Ульянов-старший на брифінгу в УКМЦ заявляв про причетність до контрабанди командирів ССО.

Однак Родіон Шовкошитний, член зведеної групи по боротьбі з контрабандою в зоні АТО, ще у 2016 році писав, що “Марат” Ульянов, імовірно, сам причетний до контрабанди.

Він писав у ФБ, цитуючи полковника Пікулін, командира 3-го полку спеціального призначення: “Його (Ульянова) група прибула до нас в моє розпорядження. Я нарізав їм завдань, але став помічати, що вони всіляко ухиляються від їх виконання. Їх чомусь постійно тягнуло в сторону Зайцевого. Став розбиратися. виявилося, що вони там “прибили” під себе “Грузинських партизанів”. Скажімо так, за оперативною інформацією, вони займалися там контрабандою з ними. Я відправив їх назад в ППД”.

“Марат – це аферист, а з його особистою справою, і як він потрапив в ССО ми будемо розбиратися”, – заявляв тобі Пікулін.

ОНОВЛЕНО.

Командувач ССО Ігор Луньов на брифінгу. Фото: прес-центр ЗСУ

Акція самопідпалу, до якої вдався біля КПП Міністерства оборони колишній військовослужбовець Сергій Ульянов, могла бути здійснена з метою тиску на суд за його позовом проти Міноборони.
Про це на брифінгу в четвер, 26 липня, невдовзі після акції Ульянова, заявив командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Луньов.

“Із 8 вересня 2017 року цей військовослужбовець, Сергій Ульянов, був звільнений з лав ЗС України. У судовому порядку він намагається вирішити питання щодо виплати грошових компенсацій, а це близько 120 тисяч гривень, за ту частину служби, яку він був відсутній у військовій частині”, – сказав Луньов, якого цитує управління зв’язків з громадськістю ЗСУ.

“Зараз триває судовий процес по його третьому позову, хоча усього їх чотири. Два попередніх позови громадянин Ульянов програв, на третє засідання не з’явився. Тож ми можемо припускати, що дана акція — це ще одна спроба вплинути на рішення суду”, – вважає генерал Луньов.

Як зауважив представник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ капітан 1-го рангу Андрій Корінько, “всі бажаючі зможуть ознайомитися з позиціями сторін 14 серпня під час чергового судового засідання, яке відбудеться в адміністративному окружному суді м. Києва”.

Учасники брифінгу повідомили, що після спроби самоспалення Ульянов госпіталізації не потребує.

Читайте також:
В ЗСУ пояснили, за які гроші намагався самоспалитися
екс-військовий ССО Ульянов

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна