За два роки на більшій частині Криму всохла рослинність, – данні космічної зйомки

 

Дані космічної зйомки свідчать про значне погіршення стану рослинності на території окупованого РФ Криму.
Про це 13 липня заявило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України.

На сайті МінТОТ оприлюднили та порівняли дані, отримані за допомогою супутникових знімків, зроблені в 2016 і 2018 році, що підтверджують значне зменшення рослинності на півострові.

Дані про стан рослинності в Криму за 2016 рік

 

Дані про стан рослинності в Криму за 2018 рік

За даними дистанційного зондування землі встановлено, що протягом двох років індекс NDVI (показник кількості активної біомаси), який використовується для кількісної оцінки рослинного покриву, в деяких частинах Криму знизився до найнижчої позначки 0,3.

Загалом у червні 2018 року, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, зниження значення загального індексу NDVI по території півострова, склало 23%.

Загальне зниження кількості опадів у 2018 році, порівняно з попередніми роками, також негативно вплинуло на стан рослинності в Криму, зазначили в МінТОТ.

“Недбале ставлення окупаційної влади Росії до унікального природного середовища в північній, центральній та східній частинах Криму може призвести до масового вимирання рослинного і тваринного світу, ерозії ґрунту, пожеж в екосистемах та екологічної катастрофи на півострові”, – ідеться в повідомленні українського міністерства.

На думку фахівців МінТОТ, дії Росії “свідчать про те, що держава-окупант не зацікавлена в розвитку Криму з його природним потенціалом, а її безвідповідальність призводить до невідворотної шкоди навколишньому середовищу і збитків для цивільного населення, яке живе на цій території”.

Як повідомляла “Новинарня“, у червні 2018 року в Криму в МінТОТ заявили, що Крим повністю засихає без української води.

На півострові оголосили режим надзвичайної ситуації через посуху в Красногвардійському, Нижньогірському, Первомайському і Совєтському районах.
У липні стало відомо, що через посуху також постраждали Джанкойський і Ленінський райони.

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією постачання води на півострів із материка припинили.

Читайте також:
Окупанти вичерпали ресурс води в Криму, – експерт

Походи по втраченому Криму. Навіть після окупації АРК Юлія Красиленко
продовжує свій унікальний проект на стику ботаніки й етнографії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна