У Запоріжжі знищили білборди з НКВДистом Судоплатовим. ФОТО. ОНОВЛЕНО

 

У Запоріжжі знищили всі білборди, які прославляли радянського генерала-НКВДиста, убивцю українських націоналістів Павла Судоплатова.

Як передає “Новинарня“, відповідні фото поширив у мережі народний депутат від БПП Ігор Артюшенко.

Він назвав знищення плакатів “результатом буревію”.

На поширених фото сам носій стоїть, а верхній плакатний шар на рекламній площині – здертий.

“Надіслали запоріжці фото вчорашнього буревію. Перше фото – було спочатку. Друге фото – результати граду. Третє фото – остаточний результат.
Я радий, що в Запоріжжі така патріотична погода. Бо вона забезпечує мир, спокій та український прапор в рідному місті”, – написав Артюшенко вранці у п’ятницю, 13 липня.

ОНОВЛЕНО. Спершу в пості Артюшенка було фото “наслідків буревію” лише для білборда в Хортицькому районі, згодом він додав також фото аналогічного білборду на вулиці Говорухи в районі перехресть із Культурною та Барикадною.

На доданих фото також видно, що рекламний носій належить ПП “Рекламні технології”.

Варто зазначити, що напередодні Артюшенко передбачав на вечір “погіршення погоди і сильний вітер”.

Борди зачистили самі власники рекламних площ. Про це вдень 13 липня повідомила прес-служба управління СБУ в Запорізькій області. За повідомленням, на території міста правоохоронці виявили чотири таких носії.

“Проведено первинні слідчо-профілактичні бесіди із власником бордів і рекламними агенціями, що їх розміщували, після чого вони погодилися зняти і в подальшому не допускати подібних фактів, що можуть викликати подібний суспільний резонанс. Перевірка ще триває. Після її закінчення буде надана правова оцінка діям всіх причетних осіб”, – заявив речник управління СБУ в Запорізькій області Сергій Левченко.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, у відомстві також заявили, що готують запит до Українського інституту національної пам’яті, аби отримати відповідний експертний висновок щодо належності Судоплатова до списку осіб, які підпадають під закон про декомунізацію.

Наразі прізвище цього працівника радянських спецслужб відсутнє у відповідному переліку, розміщеному на сайті УІНП.
Втім, на сайті установи зазначено, що список не є вичерпним; співробітники Українського інституту національної пам’яті продовжують і надалі працювати над переліком осіб, які підпадають під закон про декомунізацію.

Про те, що в Запоріжжі невідомі вивісили на рекламному щиті привітання зі 111-річчям Павла Судоплатова, стало відомо 12 липня.

На рекламному носії – фото Судоплатова з написами (російською мовою: “Павло Анатолійович Судоплатов. Народився 7 липня 1907 року в м. Мелітополь. 111 років. Боротьба триває”.

Місцеві жителі зазначали, що сфотографований білборд розташований на виїзді з Хортицького району Запоріжжя (перед мостом Преображенського).
Координати – 47.817499, 35.070985.

Увечері зображення залили чорною фарбою.

Водночас повідомляли також інший такий борд – на вулиці Говорухи, в районі перехресть із Барикадною та Культурною.

У коментарях автор фото, громадський активіст Олександр Лебідь висловив думку, що імовірним замовником борду є нардеп від “Опозиційного блоку” Євген Балицький, мажоритарник із Мелітополя.

Як відомо, уродженець Запорізької області генерал-лейтенант НКВС Павло Судоплатов був керівником радянських закордонних диверсійних спецслужб, головою управління зовнішньої розвідки ОДПУ-НКВС-НКДБ.
Брав безпосередню участь у розробці та виконанні гучних політичних убивств опонентів сталінського режиму та радянської влади. Сам Судоплатов – безпосередній убивця лідера ОУН Євгена Коновальця.
Також він брав участь в інших операціях із винищення українських націоналістів, нейтралізації впливу українських священиків тощо.

Читайте також:
Нардеп від Опоблоку пригрозив забрати з собою в Росію весь Мелітополь

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна