Сутички водіїв на єврономерах із нардепами: поліція затримала одного протестувальника

 

Поліцейські затримали одного учасника акції протесту водіїв авто на єврономерах біля Верховної Ради України, який у складі групи осіб активно провокував бійку і намагався вдарити народного депутата.

Як повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції Києва, правоохоронці відреагували на інцидент та відтіснили правопорушника. Його доставили до територіального управління поліції для надання пояснень.

Слідчими розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 346 (погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча) Кримінального кодексу України.

Цього дня, 12 липня, протестувальники біля парламенту намагалися не випустити депутатів з будівлі Верховної Ради. В деяких місцях відбувалася штовханина між мітингарями та журналістами й працівниками ВР, котрі намагалися вийти на вулицю з будівлі парламенту. Тоді як більшість депутатів скористалися виходом на Садовій, 3а, перейшовши підземним переходом з будівлі на Грушевського до будівлі комітетів ВР, інформує УНІАН.

Автолюбителі на “євробляхах” вдалися до насильства, оскільки в останній день активних голосувань Рада не стала розглядати питання, пов’язані із вирішенням ситуації з їхніми машинами (зниження чи скасування акцизу на вживані авто з ЄС). Оскільки завтра останнє засідання парламенту в цій поточній сесії, а наступна сесія відкриється лише у вересні, то дане питання не має перспектив для вирішення до наступної сесії.

Блокуючи виходи з ВР, мітингувальники скандували: “На роботу!”, “Парубій!”, хоча засідання Ради на той час уже закрилося.

На вулиці Інститутській сталася сутичка мітингувальників з депутатом Михайлом Гаврилюком (“Народний фронт”) – учасники акції кинули його на землю і ледь не побили, інформує “УП“.

На вулиці Шовковичній стався інцидент: позашляховик начебто наїхав на одного з учасників акції, які блокували проїзд. Швидка забрала потерпілого.

Пізніше ЗМІ повідомили, що на протестувальника на вулиці Шовковичній наїхало авто народного депутата Павла Пинзеника (“Народний фронт”, в.о. голови Регламентного комітету).

Зі слів очевидців, за кермом під час наїзду був його водій, а депутати Павло Пинзеник, Олена Масоріна і Олег Кришин (всі – “НФ”) перебували на задньому сидінні автівки.

Нардепів вивели з авто і провели в бік вулиці Інститутської “коридором ганьби”.

Пізніше сам Павло Пинзеник у коментарі телеканалу “112 Україна” заявив, що “так звані “євромітингарі” намагалися його авто зупинити, почали бити його руками і ногами, важкими предметами, розбили скло заднього виду”.
“Після того, щоб зупинити автомобіль, на його капот кинувся один з мітингарів. Автомобіль, звичайно, зупинився і після того був заблокований. Деякий час ми провели заблоковані мітингарями під охороною працівників поліції. Після чого були безпечно виведені з місця події”, – зазначив нардеп.

Павло Пинзеник переконаний, що “потерпілий” насправді ногу не зламав, адже після інциденту пішов самотужки.
Він наголосив, що за кермом знаходився його помічник, і додав, що збирається написати заяву в поліцію.

Читайте також:
Власники авто на “євробляхах” заблокували Урядовий квартал
та озвучили вимоги

Як повідомляла “Новинарня“, 15 червня до парламенту було внесено два законопроекти про реєстрацію в Україні автомобілів на іноземних номерах, розроблені Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Вони передбачають зниження митних податків на реєстрацію автомобілів на єврономерах (зменшення розміру акцизного податку з авто), скасування заборони на митне оформлення машин, які не відповідають стандартам Євро-5.
Серед іншого, в законопроектах ідеться про посилення контролю за переміщенням і присутністю в Україні транспортних засобів на іноземній реєстрації.
За словами голови комітету Ніни Южаніної, в разі, якщо Верховна Рада підтримає зміни до законодавства про зниження акцизу на транспорт, то розмитнення автомобіля на єврономерах коштуватиме 2,5-3 тис. євро.

Раніше власники машин на єврономерах під керіництвом ГО “Авто євро сила” неодноразово проводили акції, спалюючи шини та перекриваючи дороги, аби Кабмін і Рада лідералізували законодавство щодо таких авто.

Голова податкового комітету ВР Ніна Южаніна, близька до президента Порошенка, заявляла, що питання зниження мита і податків на ввезення автомобілів з-за кордону повинно прийматися з урахуванням економічного обґрунтування.
Южаніна вважає, що автомобілі на єврономерах порушують митні правила і безпеку.

11 липня “євробляхери” вийшли на новий протест до ВР і Кабміну, заблокувавши вулицю Грушевського.

Читайте також:
Наприкінці акції “євробляхерів” під ВР відбулися сутички.
Влада підписала меморандум із поступками. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна