Наприкінці акції “євробляхерів” під ВР відбулися сутички. Влада підписала меморандум із поступками. ВІДЕО

 

Поліція і Нацгвардія відтіснили учасників акції власників авто на єврономерах, які мітингували під Верховною Радою.

Сутичка на площі перед ВР відбулася після обіду 7 вересня, коли зі сцени акції вже було заявлено про її завершення.

Частина протестувальників розійшлася, але активні учасники вирішили продовжити виступ і підпалити на площі Конституції шини.

Правоохоронці завадили підпалу та відібрали в маніфестантів бочки, по яких вони барабанили з початку акції.

У ході протистояння учасники акції кидали в бік силовиків петарди і димові шашки.

 

Фото: ФБ Ян Доброносов

Прес-секретар поліції Києва Оксана Блищик в коментарі “Українській правді” пояснила: “Активісти принесли шини і запалювальну суміш. Правоохоронці їх попередили, але вони не послухали. Поліція запобігла підпалу. Акція далі триває”, – сказала речниця.

Пізніше у поліції повідомили, що у результаті сутичок одного чоловіка доставили до територіального управління поліції, аби з’ясувати мотиви та обставини інциденту.

“Проводиться перевірка, після якої діям правопорушників буде надана правова оцінка”, – йдеться в повідомленні Нацполіції. 

Зазначається, що внаслідок події ніхто не постраждав.

 

Раніше в четвер стало відомо, що представники акції власників нерозмитнених авто підписали меморандум про порозуміння з головою Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною.

“В процесі переговорів ми прийшли до розуміння, що ми можемо разом з ними підписати меморандум, який би включав найважливіші аспекти, щоб люди розуміли, що їх почули, роз’їхалися по домівках і займалися своїми справами. А ми займалися напрацюванням законодавства і в найшвидші терміни приймали його”, – заявила Южаніна.

За її словами, в меморандумі є зобов’язання, як зі сторони мітингувальників, так і зі сторони держави.

“Ми пообіцяли, що в найближчий час, на наступному пленарному тижні розглянемо законопроект, приймемо його. Він би включав у себе наступний розділ: фундаментальне закриття кордонів для авто, які незаконно використовують режим тимчасового ввезення або режим транзиту”, – повідомила голова комітету.

Ніна Южаніна повідомила, що друга частина меморандуму стосується обіцянки напрацювання законопроекту, за яким вже ввезені в Україну авто могли б стати на облік та бути розмитненими зі сплатою усіх митних платежів, які встановлені державою.

“Ці митні платежі мають бути по зниженій ставці, тій ставці, яка діє для авто не раніше 2010 року”, – заявила Южаніна.

Крім того, вона уточнила, меморандум стосуватиметься автомобілів не пізніше 2000 року випуску.

За словами Южаніної, меморандум передбачає, що з моменту закриття кордонів для ввезення наступних автомобілів на єврономерах держава звільняє від відповідальності осіб за порушення митних правил.

Як заявила в ефірі каналу “112 Україна” представник президента України в парламенті Ірина Луценко, Верховна Рада прийме закон, який забороняє в’їзд незаконних автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні, в найближчі три місяці.

“Уже працює робоча група, ми найближчим часом закриваємо кордон для того, щоб не продовжувати ці транзитні пересування, це накопичення в Україні таких незаконних автомобілів. Я думаю, місяць-два. Ми повинні до листопада прийняти закон, який заборонить в’їжджати, тобто ми припиняємо таку навалу”, – сказала Луценко.

За її словами, буде створено робочу група, в якій за три місяці має бути напрацьований компромісний закон.

“Про вартість мита, про платежі, які повинні бути сплачені, про штрафні санкції. І зараз напрацьовуються умови мораторію на перевірки, на драконівські методи, які ніби застосовують”, – заявила Луценко.

“Якийсь певний період мораторію на такі драконівські заходи буде зроблений, але кордон закриється і напрацюється компромісний варіант розмитнення цих автомобілів”, – зазначила представник президента в парламенті.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 вересня зібрані ГО “Авто євро сила” власники нерозмитнених автомобілів на іноземних номерах влаштували мітинг під Верховною Радою та перекрили вулиці в урядовому кварталі, вимагаючи лібералізувати правила розмитнення авто на “євробляхах”.
Учасники акції протесту барабанили в діжки та заявляли, що продовжуватимуть мітинг безстроково, до повного задоволення своїх вимог.
Голова податкового комітету ВР Ніна Южаніна стверджувала, що податкова амністія для “бляховодів” неможлива.
Державна фіскальна служба повідомила, що на території України незаконно перебувають 63,9 тис. автомобілів з іноземною реєстрацією.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна