Британський міністр з питань Brexit пішов у відставку через незгоду з прем’єр-міністром

 

 

Міністр уряду Великої Британії Девід Девіс, який відповідав за питання виходу держави зі складу Євросоюзу (Brexit), пішов у відставку.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ВВС.

Як стало відомо сьогодні, 9 липня, новим міністром з питань Brexit призначений Домінік Рааб, який досі обіймав посаду міністра з питань житлової політики. Він був відомим діячем кампанії за вихід з ЄС під час референдуму 2016 року.

Девіс ухвалив рішення про відставку через кілька днів після закритої зустрічі прем’єр-міністра Сполученого Королівства Терези Мей з членами її кабінету.

Під час багатогодинної зустрічі в заміській резиденції Чекерс глава уряду представила нову стратегію співпраці з Європейським Союзом після Brexit. Мей переконувала прихильників Brexit в уряді, в тому числі Девіса, підтримати її намір наполягти на “зоні вільної торгівлі товарами” з ЄС і підтримці тісних торговельних зв’язків.

Проте план Мей розчарував прихильників “жорсткого Brexit”.

Девіс направив листа Мей, в якому повідомив, що до рішення про відставку його підштовхнула “нова тенденція” щодо Brexit, яка змушує думати, що Британія не залишить митний союз та єдиний ринок.

Він сказав, що “невпевнений” в тому, що урядовий підхід до переговорів “не призведе до подальших вимог щодо поступок” з Брюсселя.

“Загальний напрямок політики залишить нас в кращому випадку зі слабкою позицією на переговорах і, можливо, невідворотною”, – йдеться у листі.

Як відзначає агенція Reuters, відставка Девіса є ударом для Мей і підкреслює глибокі розбіжності в правлячій Консервативній партії щодо питання виходу з ЄС.

Британія офіційно озвучить свою позицію на саміті лідерів ЄС в Брюсселі наприкінці липня.

Брюссель і Лондон досягли прогресу в кількох технічних розділах переговорів про Brexit, але залишаються серйозні розбіжності в питанні кордону з Північною Ірландією.

Переговірники намагаються знайти рішення, прийнятне для обох сторін, щоб уникнути “жорсткого кордону” після Brexit.

Британія повинна залишити ЄС 29 березня 2019 року. Деякі великі компанії, серед яких Airbus, вже заявили, що перенесуть частину виробництва з Британії, якщо не буде укладено угоду з ЄС.

Читайте також:
ЄС і Британія домовилися про тривалість перехідного періоду під час Brexit

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна