Екс-нардепу від БЮТ і ПР Шепелєву повідомили про підозру в організації вбивства полковника Єрохіна

 

Прокуратура підозрює колишнього народного депутата в організації вбивства полковника міліції Романа Єрохіна в 2006 році.
Про це в середу, 4 липня, повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос на брифінгу, який транслював телеканал “112 Україна“.

Прізвище підозрюваного нардепа він не назвав, сказавши лише, що воно починається на літеру “Ш”, вказаний екс-депутат зараз перебуває в СІЗО Києва та причетний до розкрадань у “Родовід-банку”.
Як передає “Новинарня“, така особа лише одна – Олександр Шепелєв, арештований судом у лютому 2018 року.

За словами Матіоса, полковника Єрохіна на виконання злочинного наказу екс-нардепа було викрадено 26 липня 2006 року, після чого його вбили в салоні автомобіля, наданого замовником.

Так народний депутат “вирішив помститися Єрохіну” за його професійну діяльність і бажання припинити злочинні дії нардепа, сказав прокурор.

Отримані докази він назвав “беззаперечними” в усіх сенсах.

“Слідством встановлено, що полковником Єрохіним спільно з підпорядкованими йому працівниками управління з організованої злочинності, було виявлено конвертаційний центр, який діяв на базі одного з комерційних банків міста Донецька, кінцевим бенефіціаром якого був на той час народний депутат і діяльність зазначеного конвертаційного центру була завдяки роботі Єрохіна припинена. Троє осіб були притягнуті до кримінальної відповідальності”, – розповів глава військової прокуратури.

“Професійна доля полковника Єрохіна була спрямована на виявлення і припинення протиправної діяльності інших конвертаційних центрів на території України, що абсолютно не влаштовувало діючого народного депутата, який і був організатором та замовником цього вбивства”, – сказав Матіос.

За його словами, для вбивства нардеп найняв 5 осіб, більшість із яких були діючими або колишніми правоохоронцями, й вони матеріальну винагороду погодилися ліквідувати Єрохіна.

Прокурор зазначив, що замовник злочину дав безпосереднім виконавцям вогнепальну зброю, виготовлену заводським способом одномоментно зі встановленням на заводі глушників, кулеметовних прицілів, а також транспорт і кошти, необхідні для здійснення задуманого.

Матіос нагадав, що вбивство Єрохіна вже розслідувано раніше, а його виконавці були засуджені на 10 і 15 років позбавлення волі. Організатор злочину на той час не був встановлений, тому кримінальну справу щодо нього згодом було виділено для окремого розслідування.

“Вже в процесі розслідування з березня цього року головною військовою прокуратурою спільно з групою співробітників Нацполіції було встановлено, що зазначений нардеп планував вчинення низки інших умисних вбивств, пов’язаних з досягненням своїх меркантильних і корисливих інтересів. При цьому організатор вбивства Єрохіна, замовив цій же групі осіб викрадення і вбивство одного зі своїх конкурентів у банківському середовищі – громадянина Г. З цією метою нардеп надав виконавцям вогнепальну зброю, два автомати Калашникова, 13 пістолетів Макарова, два пістолети ПБ і понад 500 боєприпасів до них”, – розповів військовий прокурор.

Уранці 4 липня організатору вбивства військова прокуратура повідомила про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 257, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 27, п. 11, 12, 13 ст. 115, ст. 348, ст. 263 Кримінального кодексу України.

Як відомо, за часів президента Віктора Ющенка і глави МВС Юрія Луценка – 26 липня 2006 року – у Києві викрали полковника міліції Романа Єрохіна. Раніше він працював в управлінні по боротьбі з організованою злочинністю Донецької області, займаючись економічними правопорушеннями, зокрема конвертаційними центрами. Коли виникла загроза його життю, полковника перевели до Києва – до центрального апарату ГУБОЗ.

За словами тодішнього міністра внутрішніх справ Луценка, Єрохін вийшов на слід найбільшого “конвертера”, який базувався в одній з фінансових установ Донецької області. У день зникнення він повинен був летіти в Донецьк у справі про цей центр. Йому надійшов телефонний дзвінок, що повинна під’їхати машина, щоб відвезти полковника в аеропорт. Після цього міліціонер зник – він був убитий в авто, вивезений у ліс і закопаний.

Як повідомляла “Новинарня“, Олександра Шепелєва затримали 8 лютого ввечері. При собі в нього було посвідчення “МГБ ДНР”.

Олександр Шепелєв у суді 9.02.2018. Фото: УП

Шепелєв скаржився, що невідомі особи схопили його кількома днями раніше, утримували під Києвом і сильно побили – зламали носа, щелепу та ін.

Раніше у квітні 2017 року російські ЗМІ повідомили про затримання Шепелєва в Москві за ордером на арешт від Печерського районного суду Києва.

Олександр Шепелєв (1970 р.н., Горлівка) був народним депутатом V-VI скликань від Блоку Тимошенко, 2010 року перейшов до Партії регіонів. На виборах 2012 року до ВР не пройшов.

Кримінальну справу проти нього було порушено 2012 року. Із 2013 року Шепелев перебуває в міжнародному розшуку за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ст. 191 ч. 5 (розкрадання в особливо великих розмірах) та за ст. 115 (замах на вбивство) КК України.

Екс-депутат був затриманий на території Угорщини на початку липня 2013 року. Пізніше його екстрадували до України і заарештували. Згодом екс-нардепа перевели до лікарні, звідки він втік у липні 2014 року.

У вересні 2014 року Інтерпол оголосив Шепелєва знову в розшук. Менш ніж через рік він був затриманий у Підмосков’ї та заарештований московським судом. У серпні 2016 року він вийшов із російського СІЗО.

У квітні 2015 року Генеральна прокуратура України звернулася до генпрокуратури РФ із запитом про видачу Шепелєва. У серпні 2016 року в ГПУ повідомили, що Російська Федерація офіційно відмовила Україні в екстрадиції, імовірно через його співпрацю з ФСБ.

В Україні Шепелєву інікримінують зокрема причетність до розкрадання коштів “Родовід банку” на суму понад 220 млн. грн., а також участь спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн. грн. у березні-травні 2009 року. Також його підозрюють в участі в скоєнні замаху на вбивство колишнього акціонера “Родовід банку” Сергія Дядечка.

Шепелєва називають близьким до екс-нардепа від “Регіонів”, олігарха Юрія Іванющенка – Юри Єнакіївського.

У даний час Шепелєв перебуває під арештом. Узятий під варту він був 10 лютого 2018 року. Запобіжний захід йому обирали в закритому режимі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна