У затриманого екс-нардепа від БЮТ і ПР Шепелєва знайшли посвідчення “МГБ ДНР”

 

Правоохоронці затримали колишнього народного депутата України Олександра Шепелєва, якого підозрюють в організації умисного вбивства та скоєнні інших злочинів.

Цю інформацію в п’ятницю, 9 лютого, підтвердила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

“Так, його вчора затримали”, – сказала вона в коментарі УНІАН, додавши, що сьогодні Шепелєву обиратимуть запобіжний захід у Печерському райсуді (Хрестовий провулок, 4), суддя Ірина Литвинова.

До Печерського районного суду м. Києва подано клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Під час затримання правоохоронці виявили у Шепелєва низку документів, серед яких посвідчення співробітника так званого “міністерства державної безпеки Донецької народної республіки”. Про Сарган повідомила у “Фейсбуці“.

На фото видно посвідчення “МГБ ДНР” та паспорт громадянина України на ім’я Борух Микола Володимирович з фотографією Шепелєва, а також посвідчення народного депутата України VI скликання від Блоку Юлії Тимошенко (2007) на ім’я Олександра Шепелєва.

посвідчення МГБ ДНР Шепелєв паспорт Шепелєв Борух посвідчення народного депутата Шепелєв
<
>

За словами Лариси Сарган, щодо екс-нардепа Головна військова прокуратура здійснює досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Як повідомляла “Новинарня“, Олександр Шепелєв (1970 р.н., Горлівка) був народним депутатом V-VI скликань від Блоку Тимошенко, 2010 року перейшов до Партії регіонів. На виборах 2012 року до ВР не пройшов.

Кримінальну справу проти нього було порушено 2012 року. Із 2013 року Шепелев перебуває в міжнародному розшуку за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ст. 191 ч. 5 (розкрадання в особливо великих розмірах) та за ст. 115 (замах на вбивство) КК України.

Екс-депутат був затриманий на території Угорщини на початку липня 2013 року. Пізніше його екстрадували до України і заарештували. Згодом екс-нардепа перевели до лікарні, звідки він втік у липні 2014 року.
У вересні 2014 року Інтерпол оголосив Шепелєва знову в розшук. Менш ніж через рік він був затриманий у Підмосков’ї та заарештований московським судом. У серпні 2016 року він вийшов із російського СІЗО.
У квітнІ 2015 року Генеральна прокуратура України звернулася до генпрокуратури РФ із запитом про видачу Шепелєва. У серпні 2016 року в ГПУ повідомили, що Російська Федерація офіційно відмовила Україні в екстрадиції, імовірно через його співпрацю з ФСБ.

В Україні Шепелєву інікримінують зокрема причетність до розкрадання коштів “Родовід банку” на суму понад 220 млн. грн., а також участь спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн. грн. у березні-травні 2009 року. Також його підозрюють в участі в скоєнні замаху на вбивство колишнього акціонера “Родовід банку” Сергія Дядечка.

Шепелєва називають близьким до екс-нардепа від “Регіонів”, олігарха Юрія Іванющенка – Юри Єнакіївського.

Читайте також:
Військова прокуратура почала розслідування “держзради” екс-нардепа Шепелєва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна