Суд відправив екс-нардепа Шепелєва під арешт

 

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід колишньому народному депутату від БЮТ і ПР Олександру Шепелєву – два місяці тримання під вартою, до 8 квітня 2018 року.

Відповідне рішення оголосила слідчий суддя Ірина Литвинова в ніч на 10 лютого, передає УНІАН.

Суд прийняв рішення про застосування запобіжного заходу, обраного 26 березня 2015 року.

“Ухвалою клопотання задовольнити. Застосувати до підозрюваного Шепелєва Олександра Олександровича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраний згідно з ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва 26 березня 2015 року”, – заявила суддя Литвинова.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційному суді протягом п’яти днів.

Заступник начальника відділу процесуального керівництва Головної військової прокуратури Руслан Кравченко уточнив, що рішення прийнято відповідно до ухвали суду від 26 березня 2015 року, тому що “підозрюваному Шепелєву було вже обрано заочно запобіжний захід”.

“А зараз розглядалося клопотання про застосування даного запобіжного заходу. Підозра підтверджується відповідними доказами, тобто слідчим суддею цим рішенням підтверджено наші всі доводи і наші всі докази, які підтверджують як і підозру, так і ризики, передбачені статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України”, – підкреслив Кравченко.

Як повідомляла “Новинарня“, Олександра Шепелєва затримали 8 лютого ввечері. При собі в нього було посвідчення “МГБ ДНР”.

При цьому Шепелєв скардиться, що невідомі особи схопили його кількома днями раніше, утримували під Києвом і сильно побили – зламали носа, щелепу та ін.

Раніше у квітні 2017 року російські ЗМІ повідомили про затримання Шепелєва в Москві за ордером на арешт від Печерського районного суду Києва.

Олександр Шепелєв (1970 р.н., Горлівка) був народним депутатом V-VI скликань від Блоку Тимошенко, 2010 року перейшов до Партії регіонів. На виборах 2012 року до ВР не пройшов.

Кримінальну справу проти нього було порушено 2012 року. Із 2013 року Шепелев перебуває в міжнародному розшуку за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ст. 191 ч. 5 (розкрадання в особливо великих розмірах) та за ст. 115 (замах на вбивство) КК України.

Екс-депутат був затриманий на території Угорщини на початку липня 2013 року. Пізніше його екстрадували до України і заарештували. Згодом екс-нардепа перевели до лікарні, звідки він втік у липні 2014 року.
У вересні 2014 року Інтерпол оголосив Шепелєва знову в розшук. Менш ніж через рік він був затриманий у Підмосков’ї та заарештований московським судом. У серпні 2016 року він вийшов із російського СІЗО.
У квітнІ 2015 року Генеральна прокуратура України звернулася до генпрокуратури РФ із запитом про видачу Шепелєва. У серпні 2016 року в ГПУ повідомили, що Російська Федерація офіційно відмовила Україні в екстрадиції, імовірно через його співпрацю з ФСБ.

В Україні Шепелєву інікримінують зокрема причетність до розкрадання коштів “Родовід банку” на суму понад 220 млн. грн., а також участь спільно з бізнесменом Павлом Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн. грн. у березні-травні 2009 року. Також його підозрюють в участі в скоєнні замаху на вбивство колишнього акціонера “Родовід банку” Сергія Дядечка.

Шепелєва називають близьким до екс-нардепа від “Регіонів”, олігарха Юрія Іванющенка – Юри Єнакіївського.

Читайте також:
Військова прокуратура почала розслідування “держзради” екс-нардепа Шепелєва

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна