Підписи під заявою УПЦ МП проти автокефалії більшість архієреїв ставила “наосліп”, – ЗМІ

 

25 червня в Києво-Печерській лаврі відбулася архієрейська нарада УПЦ МП з питання надання Україні автокефалії від Константинополя. За її результатами архієреї церкви підписали колективну заяву проти автокефалії та за збереження підпорядкування Московській патріархії.

“Заява ця мала широкий резонанс в навколоцерковних і не тільки колах. Особливе здивування викликало те, що підписантами виступили навіть відомі прихильники автокефалії – наприклад митрополит Черкаський і Канівський Софроній”, – зазначає журналістка Соня Кошкіна у статті на “Лівому березі“.

Кошкіна, посилаючись на очевидців, стверджує, що велика частина підписантів поставила свої автографи “наосліп”. Тобто архієреї не бачили тексту, підписуючи порожні бланки. Їх при цьому запевнили, що текст влаштує всіх – в іншому випадку бажаючі зможуть відкликати підписи.

Те, що документ погодилися підписати навіть прихильники автокефалії, які є серед архієреїв УПЦ МП, авторка пояснює специфікою церковного світу.

“Однак у церковних колах є такий термін “для збереження миру в Церкві”. Мирянам зрозуміти непросто, але багато архієреїв, та й просте духовенство, часто керується саме їм. На відміну від світських інституцій, тут – в закритій структурі, зі своїми законами і внутрішніми неписаними правилами – відкрите вільнодумство карається жорстко. Нерідко – і в цьому, як на мене, особливий цинізм – з посиланнями на “кару Божу”. Багатьом, у зв’язку з цим, простіше в житті чинити по совісті, але в публічній площині на стежку війни з колегами не виходити”, – зазначає вона.

Читайте також:
Соціологи: третина українців за автокефалію, кожен п’ятий – проти

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна