Соціологи: третина українців за автокефалію, кожен п’ятий – проти

 

Створення в Україні автокефальної помісної православної Церкви підтримує 31% серед усього населення. Не підтримують цей процес 20%. Решті населення це або байдуже (35%), або вони не мають певної відповіді (14%).  Такими є результати загальнонаціонального опитування населення України, що було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Дослідження проводилося з 19 по 25 травня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За даними соціологів, істотним чинником у підтримці чи непідтримці створення автокефальної помісної православної церкви є регіональний: переважно підтримують таку перспективу у Західному (58%) та Центральному (35%) регіонах, переважно не підтримують на Півдні (24% – проти, 9% – за), Сході (відповідно, 28% і 10%) та на Донбасі (18,5% і 28%). Проте значна частина населення у регіонах ставиться до пропозиції створення єдиної помісної церви байдуже чи не має певної відповіді (у Південному регіоні таких 66%, Східному – 62%, на Донбасі – 53%, у Центральному регіоні – 47%, Західному – 30%).

Найбільш байдужі до питання створення автокефальної помісної церкви люди, які не є релігійними (74%), але й серед релігійних осіб 40% також не дали ані позитивної, ані негативної відповіді.

Загальна підтримка чи заперечення ідеї створення помісної церкви має суттєві конфесійні відмінності: серед прихильників Української православної церкви Київського патріархату створення помісної церкви підтримують 45% (не підтримують – 18%), тоді як серед прихильників Української православної церкви Московського патріархату підтримують такі дії 23%, а не підтримують 40%.

Лише 11% населення певні, що створення єдиної Української православної церкви належить до першочергових, ще 23% вважають це питання актуальним, але не першочерговим. А от, на думку 23% опитаних, це питання – неактуальне, бо створення чи не створення такої церкви нічого не змінить, а 26% вважають, що таке питання не варто порушувати, бо від того буде лише шкода. Серед тих респондентів, які підтримують створення помісної православної церкви, це питання першочерговим вважають 34%, а 50% вважають його актуальним, але не першочерговим.

Серед респондентів, які підтримують створення помісної православної церкви, більше половини (56%) вважають, що ця церква має створюватися на основі Української православної церкви Київського патріархату з приєднанням всіх охочих, тоді як за створення цілком нової церкви, в якій об’єдналися б усі охочі, висловилися 14%.

Щодо ролі влади у процесі створення єдиної української православної церкви, більшість населення (57%) вважають, що представники влади не повинні долучатися до таких дій, ще 17% обстоюють думку, що представники влади можуть допомагати ініціативам православних церков, а 7% певні, що представники влади мають активно діяти у цьому напрямі за власною ініціативою. А от серед тих, хто підтримує створення помісної церкви, вже 35% схвалюють допоміжну роль представників влади у цих процесах, втім, і серед них 41% проти такого долучення.

автокефалія соціологія автокефалія соціологія автокефалія соціологія автокефалія соціологія автокефалія соціологія
<
>

Читайте також:
Порошенко в Іспанії: молимося, щоб Українська церква отримала автокефалію до 28 липня

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна