Політв’язня Клиха в РФ перевели у психлікарню, – мати

 

Українського політв’язня Станіслава Клиха в РФ етапували з колонії до психіатричної лікарні.

“На сьогодні я замовила розмову з ним, але вона не відбулась, тому що його відправили в психіатричну лікарню”, – сказала матір політв’язня Тамара Клих у коментарі телеканалу “Прямий”.

За її словами, під час останньої зустрічі з політв’язнем адвокат помітив серйозне погіршення здоров’я Клиха. Пізніше про це говорила і перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Раніше Клиха вже поміщали в психіатричну лікарню російського міста Магнітогорська, після чого стан здоров’я Станіслава різко погіршився, і він, за словами адвоката, провів в комі шість днів.

Матір Клиха 7 червня повідомляла, що він почав голодування слідом за Олегом Сенцовим.

Читайте також:
Російський суд постановив стягнути з Клиха і Карпюка компенсацію
матері загиблого в Чечні солдата

Як повідомляла “Новинарня“, 26 травня 2016 року верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка до 22,5, Святослава Клиха – до 20 років ув’язнення.
Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років нібито у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли.
Вони заявляють, що були незаконно затримані в РФ, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.
Українці подавали апеляції на вирок, але марно.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти Клиха і Карпюка сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями.
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що вони стали жертвами “пародії на правосуддя”.

Читайте також:
Адвокат відвідав у тюрмі в РФ політв’язня Клиха: що не так з його психікою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна