Російський суд постановив стягнути з Клиха і Карпюка компенсацію матері загиблого в Чечні солдата

 

З незаконно засуджених у Росії українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка вирішили стягнути 250 тисяч рублів (близько 122 тисяч гривень за поточним курсом).

Цю новину повідомив адвокат Ілля Новіков, пояснивши що йдеться про “визначену судом компенсацію” матері одного із загиблих в Чечні російських солдатів, пише УНІАН.

Вважаючи Клиха і Карпюка причетними до загибелі сина, жінка вимагала 5 мільйонів рублів (близько 2,4 мільйона гривень).

Як повідомляла “Новинарня“, 26 травня 2016 року верховний суд Чечні засудив Карпюка до 22 половиною років, Клиха – до 20 років ув’язнення.
Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років нібито у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.
Українці подавали апеляції на вирок, але марно.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти Клиха і Карпюка сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що вони стали жертвами “пародії на правосуддя”.

Читайте також:
Адвокат відвідав у тюрмі в РФ політв’язня Клиха: що не так з його психікою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна