Політв’язень Клих впадав у кому в російській психлікарні у вересні, – адвокат

 

Український політв’язень в РФ Станіслав Клих на початку вересня впадав у кому, саме тоді до нього приїздила мати.

Про це в коментарі каналу “112 Україна” розповів адвокат Ілля Новіков, реагуючи на повідомлення українських ЗМІ про те, що Клих шість днів був у комі, коли його нашпигували ліками у психіатричній лікарні в Магнітогорську.

За його словами, в даний час інформації про перебування політв’язня в лікарні немає.

“Ця інформація (про кому) дещо застаріла, він впадав у кому на початку вересня, і десь більше місяця тому його відвідала його мати. Вона побачила його в поганому стані, але принаймні він був у свідомості”, – сказав адвокат.

“Здоров’я [Клиха] погіршився за останні місяці, але нової інформації про те, що він знову потрапив до лікарні, в нас немає. Його відвідають консули. У нас немає певної інформації, які саме ліки йому давали, нам повідомили, що нібито за його власним проханням був переведений у цю лікарню. Ми в це не дуже віримо. Але немає способу отримати точну інформацію, з яких причин він опинився в такому стані. Російська тюремна система наполягає на тому, що ця інформація не для розголошення певним особам, включаючи адвокатів і сім’ї цих людей”, – заявив Новіков.

Читайте також:
Клих знайшовся в російській психлікарні

Як писала “Новинарня“, першим про ймовірне перебування Клиха в лікарні у Магнітогорську повідомив 30 серпня його адвокат Ілля Новіков.

Перед тим з’явилася інформація, що незаконно засудженого в Росії громадянина України Станіслава Клиха, який відбуває покарання у Верхньоуральську Челябінської області РФ, перевели до лікарні для проходження обстеження чи лікування. Водночас ані адвокат, ані родичі ув’язненого не володіли інформацією про те, до якого саме медичного закладу перевели Клиха, з якою метою і на який термін.

У зв’язку з цим уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням встановити місцезнаходження Клиха.

Як відомо, верховний суд Чечні 26 травня 2016 року засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. 26 жовтня ВС РФ підтвердив вирок.
За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го – на початку 1995 року нібито воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.
Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні, а все обвинувачення – сфальстфіковане.

Читайте також:
Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна