Клих знайшовся в російській психлікарні

 

Українського політв’язня Станіслава Клиха в Росії справді утримують у психіатричній лікарні.

Про це повідомляє офіс українського омбудсмана Валерії Лутковської з посиланням на аналогічну установу в РФ.

“У відповідь на звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова поінформувала, що станом на 4 вересня 2017 року Станіслав Клих перебував на стаціонарному лікуванні у філіалі психіатричної лікарні Федеральної казенної установи охорони здоров’я «Медико-санітарна частина №74 Федеральної служби виконання покарань» Росії в місті Магнітогорську”, – зазначається в повідомленні.

Російський омбудсман також заявила, що Клиха було госпіталізовано за його власною письмовою згодою.

“Зважаючи на поліпшення загального стану Станіслава Клиха, найближчим часом планується його виписка зі стаціонару. Про направлення для подальшого відбування покарання Вам буде повідомлено додатково”, – зазначається в листі Москалькової до Лутковської.

Як писала “Новинарня“, першим про ймовірне перебування Клиха в лікарні у Магнітогорську повідомив 30 серпня його адвокат Ілля Новіков.

Перед тим з’явилася інформація, що незаконно засудженого в Росії громадянина України Станіслава Клиха, який відбуває покарання у Верхньоуральську Челябінської області РФ, перевели до лікарні для проходження обстеження чи лікування. Водночас ані адвокат, ані родичі ув’язненого не володіли інформацією про те, до якого саме медичного закладу перевели Клиха, з якою метою і на який термін.

У зв’язку з цим уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулась до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням встановити місцезнаходження Клиха.

Як відомо, верховний суд Чечні 26 травня 2016 року засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув’язнення відповідно. 26 жовтня ВС РФ підтвердив вирок.
За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го – на початку 1995 року нібито воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.
Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні.

Читайте також:
Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна