Кого підозрюють в організації нападу на табір ромів у Львові і де взялася “Твереза зла молодь”

 

В організації нападу на табір ромів біля Львова поліція підозрює 20-річного львів’янина Андрія Тичку.

Про це повідомляє ZAXID.net.

На порталах з пошуку роботи вдалось виявити резюме людини з таким ім’ям, яке підходить під опис затриманого.

Відомо, що в 2017 році Тичка закінчив Львівський коледж легкої промисловості, де навчався на механіка швейного обладнання.

“ВКонтакте” був лише один акаунт Андрій Тичка, який 24 червня видалили.

У неформальної організації “Твереза і зла молодь”, до якої, за даними поліції, причетні затримані учасники нападу, донедавна був свій канал на YouTube. До 24 червня він називався Lemberg Jugend (нім. “Львівська молодь”, ймовірно, парафраз з Hitler-Jugend, молодіжної нацистської організації у гітлерівській Німеччині).
Після затримання учасників і організатора нападу на ромський табір цей ютуб-канал перейменували в “Оаьта Втвтв ті” – очевидно, щоб прибрати будь-які згадки про себе.

Як пише “Захід”, створили цей канал лише 21 червня 2018 року, і там було тільки два відео та 24 підписники.

На відео з назвою “Меленький відео доклад з сафарі на циган” (стилістика збережена) зафіксовано, як кілька підлітків переслідують ромів.

На відео “Твереза і зла молодь на варті свого міста. Вживаєш наркотики? Чекай нас ми прийдемо в гості” знятий раптовий напад групи підлітків на кількох хлопців.

Станом на 25 червня канал видалений.

Канал “Тверезої і злої молоді” у Telegram має значно більше інформації. Створений він 20 квітня 2018 року, і відтоді на нього підписалася 51 особа. Тут більше 70 дописів, в основному це мотивуючі фрази в нацистському дусі або картинки, багато з них – російською мовою.
Навіть перша версія назви цієї організації була російською – “Трезвая и злая молодежь”.

Крім того, користувачі соцмереж помітили, що тексти повідомлень на каналі мають явні ознаки автоматичного перекладу з російської – у слів не узгоджені роди.

Скріншот Zaxid.net

На опублікованих в YouTube відео використовувалася символіка відомої ультраправої організації Misanthropic Division (розвернуті в різні боки автомати Калашникова та лого з написом Misanthropic Division).

Окрім цього, організація використовує свій логотип – перехрещені бейсбольні битки та хокейна воротарська маска, навколо яких є напис “Твереза і зла молодь”.

Misanthropic Division виникла у 2013 році. Деякі її активісти брали участь у Євромайдані та згодом в АТО на Донбасі (переважно у складі добровольчого полку “Азов”).
Це міжнародна ультраправа організація, на офіційних сторінках якої пишуть про “нове розуміння націонал-соціалізму” та “відновлення Європи”.

У березні 2016 року Misanthropic Division взяла на себе відповідальність за сутички із ЛГБТ-активістами, які намагалися провести у Львові “Фестиваль рівності”.

Вираз “Трезвая и злая молодежь” є популярним у колах російських ультраправих. Зокрема так названо одне відео з “Російського маршу” в Москві:

Як пише “Інформаційний спротив”, проект Misanthropic Division уже віддавна був узятий на замітку російськими кураторами антиукраїнської пропаганди. 

“Саме членів цієї організації нібито відловлювали в Криму, і практично всі «українські диверсанти» були з «татуюваннями Misanthropic Division». Ось тільки одна проблема – немає жодного фото або відео цих самих наколок”, – ідеться в дописі “ІС”.

Під час апаратної наради у Львівсьеій облдержадміністрації керівник Львівського обласного управління Нацполіції Валерій Середа назвав заклади, у яких навчаються затримані учасники нападу. Про це повідомляє “Укрінформ“.

“Серед підлітків, які напали в ніч із суботи на неділю на ромський табір під Львовом, п’ятеро навчаються у львівській  школі №83, четверо – у школі №36 та один у школі №34. Двоє затриманих уже не навчаються у школах, зокрема один навчається у ліцеї ім. Героїв Крут, а інший – у профтехучилищі №57″,- зазначив Середа.

Як повідомляла “Новинарня“, напад на табір ромів у лісовому масиві вул. Трускавецькій стався пізно ввечері 23 червня. Ромів із Закарпаття атакувала група озброєних ножами, металевими трубами та ланцюгами підлітків. Внаслідок нападу загинув 24-річний мешканець села Рівне, ще четверо осіб, серед яких 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків та 30-річна жінка дістали тілесні ушкодження.

Вісьмох підозрюваних, серед яких один 20-річний та семеро 16-17-річних юнаків, було затримано, їм оголошено про підозру. Поліція прозвітувала зокрема про затримання організатора нападу.

Підозрювані в нападі на табір ромів у Львові визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання “Твереза і зла молодь”, яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division.

Рада Європи засудила напад на табір ромів у Львові і вимагає прозорого та швидкого розслідування інциденту.
Про це заявив прес-секретар генсека РЄ Даніель Гольтген.

“Ми засуджуємо черговий напад на ромів, про що сьогодні повідомила поліція. Ми нажахані, що на цей раз одну людину вбили. Ми очікуємо повного і прозорого розслідування без зволікання”, – написав він у “Твіттері”.

В Україні останнім часом почастішали випадки нападів на табори ромів. Так, 23 травня група радикально налаштованих осіб розгромила табір ромів у Тернополі, 7 червня “Національної дружини” прибрали табір у Києві, раніше у квітні це робили активісти “С14”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна