Антон Ходза про напади на ромів, персональну відповідальність та репутацію націоналістів

 

Антон Ходза
блогер

(FB)

Дуже цікаво, чому останнім часом “правий” і “націоналіст” деякі представники ЗМІ та активу намагаються максимально дискредитувати та прив’язати до погромів, насильства над меншинами та до усіх злочинів, які хоч якось можна під ідеологію підвести, тощо.

До чого тут поняття правий і націоналіст? Чому всіх треба під одну гребінку чесати?

Те, що неонацистські вилупки пішли різати ромів, має довести всю хибність правої ідеології? Це якось впливає на націоналістичну ідею, любов до України? Ці шмаркачі самі зробили такий вибір, і тепер надовго за нього присядуть. Але чому це має якось дискредитувати правих?

Це має такий самий стосунок до правих ідей, як Кім Чен Ин до лівих. У них там в Північній Кореї комунізм. Людей у трудових таборах гноять. Із зеніток розстрілюють. Чи означає це – що всі ліві тепер мудаки? Що ліві ідеї – це жахіття, від якого треба позбавити наше суспільство?

Коли якийсь дурачок малолітній одягає камуфляж, бере батін калаш, і їде під Раду з метою перестріляли всіх депутатів, чи означає це, що антикорупціонери і журналісти, які постійно критикують депутатів, несуть за це відповідальність?

Правий спектр ідей дуже широкий. Є праві. Є націоналісти. Є ультраправі. І т.д. є радикальні. Є помірні.

І кожен має нести персональну відповідальність за свої вчинки. Без перенесення його провина на всю масу людей. Без “всі мужики козли”. Бо не всі. А тільки ті козли, які тебе кинули або якось образили.

Праві і націоналісти були і на Майдані, і в АТО, і зараз є в ООС. І наскільки я бачив, це були найбільш мотивовані, патріотичні та віддані люди. Ідейні. Для яких Україна не порожній звук.

І намагання зараз замазати всю цю масу людей у гріхах окремих ультрарадикальних груп виглядає як саботаж. Та гра на руку окупанту.

Хтось це робить на хвилі хайпу, хтось через старі образи, а хтось явно за вказівкою, бо наша земля багата агентами російського впливу.

Тож я вкотре закликаю починати критично мислити, не робити узагальнень, розглядати кожен випадок окремо, і не пиляти гілку, на якій ми всі сидимо. І праві, і ліві, і центристи, і ліберали, і анархісти.

 

Як повідомляла “Новинарня“, напад на табір ромів у лісовому масиві вул. Трускавецькій стався пізно ввечері 23 червня. Ромів із Закарпаття атакувала група озброєних ножами, металевими трубами та ланцюгами підлітків. Внаслідок нападу загинув 24-річний мешканець села Рівне, ще четверо осіб, серед яких 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків та 30-річна жінка дістали тілесні ушкодження.

Вісьмох підозрюваних, серед яких один 20-річний та семеро 16-17-річних юнаків, було затримано, їм оголошено про підозру. Поліція прозвітувала зокрема про затримання організатора нападу.

Підозрювані в нападі на табір ромів у Львові визнали свою приналежність до незареєстрованого угруповання “Твереза і зла молодь”, яке використовувало символіку ультраправої націоналістичної організації Misanthropic Division.

Рада Європи засудила напад на табір ромів у Львові і вимагає прозорого та швидкого розслідування інциденту.
Про це заявив прес-секретар генсека РЄ Даніель Гольтген.

“Ми засуджуємо черговий напад на ромів, про що сьогодні повідомила поліція. Ми нажахані, що на цей раз одну людину вбили. Ми очікуємо повного і прозорого розслідування без зволікання”, – написав він у “Твіттері”.

В Україні останнім часом почастішали випадки нападів на табори ромів. Так, 23 травня група радикально налаштованих осіб розгромила табір ромів у Тернополі, 7 червня “Національної дружини” прибрали табір у Києві, раніше у квітні це робили активісти “С14”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна