У Брюсселі заявили про завершення восьмирічної боргової кризи Греції

 

Міністри фінансів країн єврозони у ніч на п’ятницю, 22 червня, погодили умови виходу Греції із запущеної в 2010 році програми фінансової допомоги.

Вони погодилися збільшити строки погашення боргів Греції та відстрочили виплату відсотків за значною частиною позик цій країні, повідомляє Reuters.

Таким чином, у Брюсселі заявили про успішне завершення восьмирічної епопеї навколо грецької боргової кризи, яка колись ставила під питання саме існування єврозони.

Починаючи з 2010 року, Греція жила переважно на кошти міжнародних кредиторів – це найтриваліша програма допомоги країнам єврозони після міжнародної фінансової кризи 2008 року.

Всього за вісім років Афіни в рамках трьох програм допомоги отримали понад 240 мільярдів євро за низькими ставками, заявив на прес-конференції в ніч на п’ятницю голова Єврогрупи Маріо Сентено.

“Подальше полегшення боргового навантаження необхідне для того, щоб грецький борг був стійким у майбутньому”, – сказав він.

Міністр фінансів Греції Евклід Цакалотос заявив, що угода зробила грецький борг життєздатним знову і проклала шлях для повернення на ринкове фінансування.

Він запевнив, що грецький уряд “задоволений цією угодою”.

На вимогу міжнародних кредиторів Греція провела сотні реформ і досягла значного прогресу, однак для подальших позик інвесторам потрібно переконатися, що її економіка витримає вагу боргу в розмірі 180% ВВП.

Ключовим елементом полегшення боргового тягаря є продовження строків погашення та пільгових періодів щодо 96,9 мільярда євро позик, наданих Греції в рамках другої програми допомоги на 10 років.

“Сьогодні інститути підтвердили виконання Грецією всіх 88 (умов) у рамках четвертої і останньої оцінки (виконання умов кредиторів для схвалення чергового траншу). Це показує, що Греція успішно завершила програму Європейського механізму стабільності (ESM). Після виходу з цієї програми подальшої програми для Греції не буде”, — заявив Сентено.

Останній транш кредиту ESM для Греції становитиме 15 мільярдів євро.

“З цієї загальної суми 5,5 мільярда євро будуть перераховані на окремий рахунок і використовуватимуться для обслуговування боргу, а 9,5 мільярда перерахують на спеціальний рахунок для створення грошового буфера”, — йдеться в заяві Єврогрупи.

Загалом грецька “подушка безпеки” становитиме 24 мільярди євро і її вистачить майже на два роки.

“Греція буде залишати програму зі значним буфером ліквідності 24,1 мільярда євро, що покриває потреби в суверенному фінансуванні приблизно на 22 місяці після завершення програми в серпні 2018 року”, — йдеться в заяві.

Ця “подушка” дозволить Афінам якийсь час не систематично вдаватися до запозичень на ринку капіталу для фінансування своїх потреб, після того завершення програми допомоги, яка добігає кінця 20 серпня 2018 року.

Читайте також:
Греція і Македонія підписали угоду про зміну назви
колишньої югославської республіки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна