“Нафтогаз України” вибиває 2,5-мільярдний борг із “Газпрому” через апеляцію у Швеції

 

“Нафтогаз України” у понеділок, 18 червня, вніс до апеляційного суду в Швеції подання, відповідачем у якому через невиконання рішення Стокгольмського арбітражу виступає російський газовий монополіст “Газпром”.
Про це повідомив головний комерційний директор НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко.

«Газпром» зараз винний кожній українській родині більше 4,4 тисячі гривень. «Газпром» нечесним шляхом намагається не виплачувати цей борг. Поки він лише досягнув призупинення примусового стягнення. Ми будемо домагатися покарання «Газпрому» за такі нечесні дії. Ми змусимо «Газпром» заплатити борг у повному обсязі і відшкодувати всі витрати з цим пов’язані»”, – написав Вітренко у “Фейсбуці”.

Комерційний директор анонсує відкритість процесу.

2«На відміну від арбітражу, правила якого забороняють публічність, подання до апеляційного суду є, як правило, публічними. Тому всі охочі можуть його прочитати – там є багато чого цікавого!” – заявив Вітренко.

Він додав, що документ шведською мовою спершу оприлюднить апеляційний суд, а “Нафтогаз” після цього опублікує переклад англійською.

Як відомо, 30 травня “Нафтогаз України” повідомив, що почав процес стягнення з російського “Газпрому” боргу в розмірі близько 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу у справах щодо постачання і транзиту газу.

У лютому Стокгольмський арбітраж присудив “Нафтогазу” 4,6 мільярда доларів. З урахуванням рішення по іншому спору “Газпром” має виплатити українській компанії 2,56 мільярда доларів.

“Газпром” відмовився виконувати рішення суду.

Читайте також:
“Газпром” подав нову апеляцію на рішення Стокгольмського арбітражу.
“Нафтогаз” кепкує

На вимогу “Газпрому” шведський суд призупинив виконання
Стокгольмського арбітражу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна