У Європарламенті світових лідерів закликали не їхати в Росію на ЧС-2018, з Єврокомісії не їде ніхто

 

Члени Європейської комісії не будуть відвідувати Росію під час проведення чемпіонату світу з футболу-2018, який розпочинається сьогодні, 14 червня, і триватиме до 15 липня.

Про це заявив речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас на прес-конференції у Брюсселі, пише “Європейська правда“.

Раніше стало відомо, що церемонію відкриття ЧС-2018 на стадіоні “Лужники” у Москві не відвідає жоден лідер країн Заходу.

Як повідомляє Meduza, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав журналістам 17 країн, глави яких відвідають церемонію відкриття чемпіонату.

Згідно оприлюдненим Пєсковим списком, на відкриття приїдуть лідери Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Болівії, Казахстану, Киргизстану, Лівану, Молдови, Панами, Парагваю, Руанди, Саудівської Аравії, Таджикистану та Узбекистану.

Крім того, у списку Пєскова як “держави” присутні невизнані такими світовою спільнотою Абхазія і Південна Осетія.

КНДР на відкритті ЧС-2018 представлятиме голова президії Верховного народного зібрання Кім Ен Нам.

Тим часом у Європейському парламенті світових лідерів закликали утриматися від відвідування Чемпіонату світу з футболу в Росії.

Про це йшлося під час дебатів на засіданні Європарламенту у Страсбурзі (Франція), повідомляє УНІАН.

Депутат Європарламенту Чарльз Теннок (група “Європейські консерватори і реформісти”) закликав європейських політичних лідерів утриматися від відвідування Чемпіонату світу 2018 року і “засудити безперервну неповагу Росії до багатосторонніх норм, на яких засновується світовий порядок, у Криму, на сході України, в Європейському Союзі або в політичному процесі США”.

Євродепутат Ребекка Гармс (група “Зелені — Європейський вільний альянс”) заявила, що Чемпіонат світу з футболу в Росії “затьмарений” через ситуацію із Сенцовим, який 14 травня розпочав голодування.

“Меншини, а також опозиційні сили в Росії зазнають переслідувань або тиску в контексті кримінальної відповідальності. Через чотири роки після завершення Олімпійських ігор у Сочі Володимир Путін нічого не здійснив, щоб зробити світ більш мирним місцем, навіть навпаки – він тепер менш мирний”, – наголосила Гармс.

Депутат Європарламенту Петрас Аустрявічус (група “Альянс лібералів і демократів за Європу”) у своєму виступі висловив очікування, що ті, хто братиме участь у матчах чемпіонату, не стануть “ганебною частиною команди Путіна“.

Як писала “Новинарня“, на своєму засіданні 14 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав Росію негайно звільнити всіх українців, які були незаконно затримані, заарештовані та ув’язнені.

Також стало відомо, що 36 депутатів Європейського парламенту направили листа президенту ФІФА Джанні Інфантіно, в якому заявили, що вони шоковані вибором Чечні як однієї з локацій чемпіонату світу-2018.

Текст листа опублікував у “Твіттері” брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк.

У Чечні під час проведення чемпіонату світу буде базуватися збірна Єгипту, яка живе у Грозному і тренується на місцевому стадіоні “Ахмат-Арена”.

“За останнє десятиріччя під керівництвом Рамзана Кадирова Чечня стала місцем, де карається навіть найменша незгода, де неповага до людських прав і свобод стала системою, де не тільки критиків режиму, а й правозахисників та журналістів переслідують і вбивають”, – наголошується в листі.

Читайте також:
Влада Австралії бойкотуватиме ЧС-2018 у Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна