Європарламент ухвалив жорстку резолюцію щодо українських політв’язнів в РФ

 

Європейський парламент закликав Росію негайно звільнити всіх українців, які були незаконно затримані, заарештовані та ув’язнені.
Відповідну резолюцію було схвалено на засіданні Європарламенту у Страсбурзі в четвер, 14 червня. Саме цього дня в РФ стартує чемпіонат світу з футболу.

Проект заяви підтримали 485 євродепутатів, проти висловилось 76, ще 66 утримались.

“Європейський парламент вимагає, щоб російська влада негайно та безумовно звільнила Олега Сенцова й усіх інших незаконно затриманих українських громадян у Росії та на Кримському півострові“, – сказано в резолюції.

Наразі в Росії та у тимчасово окупованому Криму кількість українських політичних бранців становить понад 70 осіб.

Європарламентарії підкреслюють, що “поводження з усіма бранцями має відповідати міжнародним стандартам, всім їм має бути забезпечений доступ до адвокатів, членів родин, до їхніх дипломатичних представників та до медичної допомоги”.

“Європейський парламент підкреслює, що російська влада та представники системи правосуддя несуть повну відповідальність за безпеку та благополуччя тих осіб, яких тримають під вартою, особливо і Криму, відповідно до четвертої Женевської конвенції”, – зазначено в резолюції.

Також європарламентарії висловили солідарність з Олегом Сенцовим, який 14 травня почав протест-голодування з вимогою звільнити незаконно затриманих та засуджених в РФ українців, і стурбовані наслідками голодування для його здоров’я.

Вони нагадують, що кримчанин Сенцов був ув’язнений його на підставі свідчень, отриманих внаслідок застосування тортур і наразі відбуває 20-річний термін покарання в колонії суворого режиму.

Також депутати ЄП нагадали, що інший обвинувачений у справі Сенцова український активіст Олександр Кольченко був засуджений до 10 років ув’язнення.

Крім того, в ЄП зауважили, що незаконно затриманий український активіст Володимир Балух голодує з 19 березня.

“Європейський парламент закликає російські компетентні органи та медичні служби забезпечити цих ув’язнених осіб належною медичною допомогою і дотримуватися засад лікарської етики, в тому числі не застосовувати примусове годування або будь-яке небажане поводження, яке може бути тортурами чи іншими формами жорстокого поводження”, – йдеться у зверненні.

У резолюції також висловлюється глибоке занепокоєння, що багато українських в’язнів, зокрема Микола Карпюк, Володимир Присич, Олексій Чирній та Євген Панов, були піддані жорстоким тортурам.

“Європейський парламент закликає Раду ЄС та країни-члени зберігати непохитність та єдність у дотриманні узгоджених санкцій проти Росії та продовжувати їхню чинність, і розглянути цілеспрямовані заходи проти осіб, відповідальних за затримання та судові переслідування політичних в’язнів”, – наголошено в резолюції.

Читайте також:
Назустріч мундіалю.
“Зелені” в ЄП представили мапу Росії з українськими політв’язнями

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна