Назустріч мундіалю: “Зелені” в ЄП представили мапу Росії з українськими політв’язнями

 

Фракція “зелених” у Європарламенті започаткувала акцію, мета якої – напередодні чемпіонату світу з футболу в Росії звернути увагу вболівальників на порушення прав людини російською владою.
Цю ініціативу представила в Брюсселі в середу, 6 червня, євродепутат від Німеччини Ребекка Хармс, передає DW.

На окремій сторінці на сайті “зелених” представлені дві карти Росії.

На одній з них зображені стадіони, де будуть проходити матчі світової першості.

Та якщо перевести перемикач із положення “чесна гра” на “порушення правил” (foul), то на карті з’являться місця позбавлення волі, в яких утримують політичних в’язнів.

Серед них – український режисер Олег Сенцов, який три тижні тому оголосив безстрокове голодування, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Олександр Шумков, Микола Карпюк, Станіслав Клих та багато інших.

“ФІФА не може мовчати. Поки російські стадіони будуть заповнені любителями футболу, більше 150 політв’язнів заповнюють в’язниці по всій Росії. ФІФА повинна закликати до звільнення і боротьбі за свободу всіх незаконно ув’язнених”, – йдеться в повідомленні “зелених”.

На сторінці також закріплена кнопка, яка відкриває список усіх політв’язнів та інформацію про їх долю й місце утримання.

Ребекка Хармс вважає, що чемпіонат “може бути сприятливим моментом, щоб надати любителям футболу глибше розуміння того, чим сьогодні є Росія”.

З-поміж списку 158 політв’язнів на сайті, який склало товариство “Меморіал”, більше 60 – громадяни України.

“Цей список далекий від того, щоб бути повним. Він містить тільки тих осіб і ті справи, щодо яких ми змогли зібрати і проаналізувати інформацію, достатню для переконливого висновку про політичну мотивацію і незаконний характер їх кримінального переслідування”, – пояснили в організації.

На цій же сторінці кожен бажаючий може підтримати петицію, що закликає представників Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА) порушити питання політв’язнів у Росії під час їх контактів з російськими чиновниками і особисто президентом РФ Володимиром Путіним.

“Я сподіваюся, що ми не станемо політичною силою, яка псує життя фанатам. Сподіваюся, що ми зможемо спонукати вболівальників показати більше відповідальності, якщо ФІФА прийняла неправильне рішення про місце проведення чемпіонату”, – пояснила Хармс.

Вона нагадала також про лист 60 євродепутатів, які закликали уряди країн ЄС відмовитися від поїздки на чемпіонат світу в Росію.

Главам держав і урядів, за словами Хармс, не слід приєднуватися до Путіна на ЧС-2018, тим самим посилюючи його позицію, спрямовану проти Євросоюзі, а також стратегію агресії проти України та інших держав.

Читайте також:
Уряд Британії оприлюднив заяву щодо 4 українських політв’язнів,
які голодують в РФ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна