Підсумки саміту G7: комюніке на підтримку України і демарш Трампа

 

Країни “Великої сімки” в разі потреби готові ввести додаткові обмежувальні заходи, щоб “збільшити ціну, яку платить Росія за свої дії” в Україні.

Про це йдеться у спільному комюніке лідерів G7, опублікованому за підсумками саміту, який відбувся в Ла-Мальбе (Квебек, Канада) 8-9 червня.

При цьому комюніке не підписали представники США – через незгоду президента Дональда Трампа з позицією Канади щодо обкладення митами американської продукції.

“Ми знову заявляємо про засудження незаконної анексії Криму та підтверджуємо нашу неперервну підтримку суверенітету, незалежності й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми зберігаємо нашу готовність допомогти Україні в реалізації її амбіційної і необхідної програми реформ”, – йдеться в підсумковому комюніке.

Продовження санкцій “чітко пов’язане з тим, що Росія не продемонструвала повного виконання своїх зобов’язань щодо Мінських угод та поваги суверенітету України”, сказано в документі.

Країни “Великої сімки” повністю підтримали зусилля в рамках “нормандського формату” та ОБСЄ для вирішення конфлікту на сході Україні.

Москву закликали “припинити дестабілізуючі дії з підриву демократичних систем та згорнути підтримку сирійського режиму”.

При цьому в G7 обіцяють “і надалі залучати РФ до розв’язання регіональних криз та глобальних викликів”.

“Ми й надалі підтримуватимемо громадянське суспільство Росії та розвиватимемо міжособистісні зв’язки”, – йдеться у комюніке.

“Зважаючи на брехливі заяви Джастіна Трюдо під час прес-конференції і той факт, що Канада обкладає американських фермерів, працівників та компанії величезними митами, я наказав представникам США не підписувати комюніке, поки ми розглядаємо можливість введення тарифів на автомобілі, які завалюють ринок США!” – написав Трамп у “Твіттері” в ніч на 10 червня за київським часом.

За його словами, поведінка Трюдо на саміті G7 була “нечесною та слабкою”.

“Трюдо поводився так лагідно і м’яко під час наших зустрічей на G7 тільки для того, щоб дати прес-конференцію після мого від’їзду, заявивши, що “мита США були образливими” і він “не дасть сісти собі на шию”. Дуже нечесно і слабо. Наші мита – це відповідь на його 270% на молочні продукти США!” – додав глава Білого дому.

Водночас глава уряду Канади Джастін Трюдо назвав саміт “дуже успішним”.

Раніше на саміті в Ла-Мальбе Дональд Трамп раніше звинуватив адміністрацію Барака Обами у тому, що це вона дозволила Росії анексувати український Крим, при цьому глава США знову підтримав повернення Росії до G8.

Європейські члени “Великої сімки” виступили проти цього. Вони переконані, що це неможливо, доки не буде вирішене українське питання.

Читайте також:
Європейські країни G7 виступили проти заклику Трампа
повернути “Велику вісімку” з Росією

На саміті в Канаді лідери країн “Великої сімки” домовились також про створення “механізму” реагування на зловмисні дії “ворожих держав”.

Як сказано в прес-релізі уряду Великої Британії, “нова угода дає зрозуміти: зловмисні дії РФ чи інших держав не будуть залишатися без відповіді”.

Угодою передбачається створення нового механізму швидкого реагування країн G7 у разі різних міжнародних загроз, таких як кібератаки, на зразок вірусу NotPetya, або інцидентів, подібних отруєнню екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері.

У рамках цього механізму країни обмінюватимуться розвідданими про ворожу активність, необхідні технології і практики, покращуватимуть взаєморозуміння між країнами-партнерами та співпрацюватимуть з метою зміцнення інфраструктури держав.

Читайте також:
Лідери G7 домовилися запобігати втручанню в їхні вибори

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна