“Не дуже й хотілося”. Лавров пояснив, чому для РФ краще G20, ніж G7

 

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не просила повернути її у “Велику сімку” та вважає “двадцятку” перспективним форматом на майбутнє.

“Ми ніколи ні в кого не просилися назад”, – сказав 9 червня Лавров, якого цитує російська агенція “Інтерфакс”.

За його словами, коли західні партнери прийняли рішення про те, щоб Росія більше не брала участь у “вісімці” і повернули формат G7, у Москві сприйняли “це як їхнє рішення”.

“Ми чудово працюємо в інших форматах – і в ШОС (Шанхайська організація співпраці – “Н”), і в БРІКС (Бразилія-Росія-Індія-Китай-ПАР), і особливо в “двадцятці”, де розділяють наші підходи”, – зазначив Лавров.

“І в рамках” двадцятки “вже ультиматумами не обійдешся, там вже треба домовлятися. “Двадцятка”- це механізм досягнення консенсусу. І я думаю, що це найбільш перспективний формат на майбутнє”, – заявив він.

Як інформує “Новинарня“, президент США Дональд Трамп на саміті G7 в Кагаді висловився за відновлення членства Росії у “Великій сімці” та, відповідно, повернення формату “Великої вісімки”.
Однак лідери “Великої сімки” виступили проти повернення РФ.

G7, або “Велика сімка” — міжнародний клуб урядів семи найбільш високорозвинених демократичних країн світу. До нього належать США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія, Канада.
Росію прийняли до групи 1998 року – так вона перетворилася на G8, але виключили зі складу країн-учасниць після окупації РФ Криму.

На зустрічі міністрів фінансів і голів центральних банків країн “Великої сімки” у Вашингтоні 1999 року було прийнято рішення створити G-20 – “Групу двадцяти” чи “Велику двадцятку“, що включає міністрів фінансів та керівників центральних банків 20 економік – 19 найбільших економік світу та Європейського Союзу. Загалом, економіки G-20 охоплюють 90% світового ВНП та дві третини населення світу.
До складу G20 входять: Австралія, Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай (КНР), Південна Корея, Мексика, Німеччина, Південна Африка (ПАР), Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Японія.

Читайте також:
Підсумки саміту G7: комюніке на підтримку України і демарш Трампа

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна