Між Україною та Польщею подолано проблемні питання, – віце-прем’єр Розенко

 

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що між Україною та Польщею діє стратегічне партнерство, і всі проблемні питання, пов’язані з історичною пам’яттю, можна врегулювати за допомогою діалогу.

Про це він сказав, виступаючи в суботу, 9 червня, біля Меморіалу жертв тоталітаризму в Харкові, де був присутній віце-прем’єр Польщі Пьотр Глинський, перадає “Інтерфакс-Україна“.

“Сьогодні ми можемо з упевненістю констатувати, що стратегічне партнерство між Україною та Польщею діє і йому немає альтернативи. Між нашими народами немає жодних проблемних питань, які ми не були б здатні і зобов’язані врегулювати шляхом діалогу в дусі дружби і добросусідства”, – наголосив Розенко.

За словами українського віце-прем’єра, останнім часом “поборено паростки негативних емоцій”, українська і польська сторони проявили відкритість до подальшого конструктивного співробітництва, зокрема в питаннях збереження місць пам’яті і поховання жертв воєн і політичних репресій.

“Нашим спільним покажчиком шляху має бути християнська мораль і прагнення жити в мирі та злагоді, будувати наші відносини на тому, що нас об’єднує, а не роз’єднує”, – зазначив заступник глави уряду.

Розенко наголосив, що спільний ворог України та Польщі – “путінський режим Росії” – хоче, щоб “ми ніколи не знайшли розуміння у чутливих питаннях нашого історичного минулого”.

“Але я переконаний, що нашим ворогам рано відкорковувати шампанське, тому що на відміну від них наші народи вміють робити правильні висновки з історії. Найголовніший висновок один – в єдності наша сила”, – додав він.

Як відомо, близько 4 тисяч польських офіцерів і понад півтисячі мирних польських громадян були розстріляні і поховані у 6-му кварталі Лісопарку в Харкові. Тут також поховані тисячі українців, євреїв, росіян та представників інших національностей. Загалом жертвами “польської операції” НКВС стали близько 140 тисяч поляків.

Відносини між Україною й Польщею погіршилися після задіяння Варшавою “чорного списку” українських службовців, які підтримують ОУН-УПА, та ухвалення Сеймос закону “про заборону бандеризму”.

Читайте також:
У Грушовичах поховані воїни УПА,
– УІНП про розкопки сплюндрованої могили в Польщі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна